Followers

Wednesday, 28 August 2013

Merdeka dan Perpaduan

Malaysia akan menyambut 56 tahun kemerdekaan kurang dari tiga hari lagi!! :) Pelbagai acara dan aktiviti yang direncana bagi menyemarakkan lagi suasana sambutan bulan kemerdekaan ini. Mungkin ramai yang sudah terlupa sejarah kemerdekaan kita, jom GEGIRL sorotkan secara ringkas…

Kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu telah diisytiharkan secara rasmi tepat jam 9.30 pagi pada 31 Ogos 1957.
Upacara Pemasyhuran Kemerdekaan ini berlangsung di Stadium Merdeka dengan disaksikan lebih 20,000 orang termasuklah Raja-Raja Melayu, tetamu-tetamu khas dari luar negara, anggota-anggota kabinet Kerajaan Persekutuan dan rakyat jelata. 
Pada upacara bersejarah ini wakil Queen Elizabeth II, Duke of Gloucester menyerahkan Watikah Perlembagaan kepada Perdana Menteri menandakan berakhirnya naungan British ke atas Tanah Melayu. 
Pengisytiharan Kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu dibacakan oleh YTM Tunku Abdul Rahman Putra.  Selesai pengisytiharan dibaca, Tunku Abdul Rahman Putra melaungkan ‘MERDEKA’ sebanyak tujuh kali dan disambut oleh ribuan rakyat yang membanjiri Stadium Merdeka. 
Upacara ini kemudiannya disusuli dengan seruan azan yang melambangkan Islam sebagai agama rasmi negara yang baru merdeka, diikuti dengan acara menaikkan bendera Persekutuan Tanah Melayu sambil diiringi dengan lagu kebangsaan ‘Negaraku’. 
Sebanyak 101 das tembakan meriam dilepaskan menandakan Persekutuan Tanah Melayu telah menjadi sebuah negara yang merdeka dan berdaulat.
                                                                   Sumber: Portal Rasmi Arkib Negara MalaysiaGEGIRL: Kemerdekaan perlu disemat dan disemai sebati di dalam jiwa agar minda kita tidak mudah dijajah dan negara kita tidak tergadai.. :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...