Followers

Monday, 14 March 2011

Kamu Pernah Pergi Sabah?


Hai.  Berjumpa lagi kita kali kedua.  Bah, terima kasih banyak-banyaklah sebab sudi jenguk ruangan Cik Bibiran ni.  Kali ini, Cik Bibiran mahu kongsi sama kamu semua mengenai Kota Kinabalu, bandar raya Sabah.  Kalau mahu cerita, biarlah mula dengan yang orang kenal dulu, kan. 

Dulu semasa Cik Bibiran masih belajar di universiti di Shah Alam, ramai geng Cik Bibiran ingat Sabah ni ndak maju.  Ada yang ingat Sabah ni tiada apa yang menarik.  Cik Bibiran pun tanyalah mereka semula, ”kamu pernah ka pergi Sabah?”.  Dorang cakap,”Tak pernah”.  Aik, jadi Cik Bibiran pelik betul, belum pernah pergi, sudah pandai bilang (kata) Sabah ndak ada apa-apa.

Bah, kamu pergilah dulu ke Kota Kinabalu (KK). Kalau kamu sampai sana, Cik Bibiran gerenti mesti terbeliak mata kamu sebab KK sudah boleh dibilang sama maju dengan KL ni.  Banyak sudah tempat menarik boleh kamu lawat, orang-orang di KK pun semua cantik-cantik, hensem-hensem. Takut ja siapa yang ndak kuat iman tidak mahu sudah balik ke KL.  Hehehe, Cik Bibiran gurau ja ya.

Tapi betul, selalu juga Cik Bibiran dengar, mula-mula ramai orang Semenanjung ndak mahu datang ke Sabah terutama cikgu-cikgu yang baru ditukarkan ke sini.  Tapi lama-lama mereka sendiri kata hidup di Sabah sangat seronok dan tiada tekanan.  Tol tiada, minyak jimat, rumah murah dan ramai yang berkeluarga di sini dan terus jadi ‘warga Sabah’ yang setia. Nah, kamu fikirkanlah begitu kuat penangan Sabah di hati mereka yang pernah datang ke sini.  Ok, Cik Bibiran keluar dulu.   


 







Cik Bibiran: Jumpa lagi di topik akan datang. Bye-bye semua!    

16 comments:

rusna wana said...

am proud 2b sabahan bah...:-)

story of my life said...

Sy pernah ke Sabah 2 thn lepas..pemandangan yg sgt chantek..durian dia pon sedap..

... Ana... said...

teringin nak gi sabah....

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

pergi sabah masa aniversary

aqishah said...

iya bah... sabah cantik sekali... sape berani kata sabah tu ulu2... iskh iskh... moden ngan maju sudah ba... aku pun lama sudah nda pi kk... windunyaaaa

CikBibiran said...

Hi semua... Tu laa.. Kdg2 CB sedih bila ada yg masih kata sabah tu mcm ketinggalan zaman.. Adui, berdarah telinga CB.. Padahal yg ckp tuh ndak pernah pi sabah. Jadi adilkah dorg buat tanggapan dahulu sebelum tgk sendiri sabah? Skrg ni sabah jadik amat maju.. Sudah byk shopping2 complex.. Org2nya pun ikut maju juga.. Ahahahahah.... Kalau mau bercuti, berbulan madu atau minat pulau, sila datang ke sabah!!! I'm also proud to be sabahan! Yeeehaaaa...

Sarah Naiema said...

Indah sungguh pemandangan diSabah tu.. Ley m'ilangkan stress sambil m'hayati pemandangan y indah..

Sara tak pernah pergi pon kt Sabah.. Teringin jugak nak pergi sebab tempat2 percutian kt sana menarik dan cantik2 belaka..=)

amiraliyana said...

<--- tak pernah ke Sabah.

wow! cantik pulau dalam gambar tu. apa nama pulau tu?

CikBibiran said...

sapa yang ndak pernah lagik pergi sabah, CB cadangkanlah pergi... sabah ni byk tmpt tau... kota kinabalu, sandakan, tawau, etc... kalau bandar KK tuh, mmg sudah moden.... tapi kalau mo keindahan alam, laut, alama semulajadi, sabah byk pulau2 yg SANGAAATTTTT CANTEEK... antaranya pulau sipadan..... yg dalam gmbr tuh pulau mabul..... cantek kan? airnya masih belum tercemar and jernih....

Wan_hazel said...

betul tu cik bibiran...ramai yang anggap pulau boreo nie penduduk masih hidup tanpa kemajuan..sedangkan kat sini semua dah moden..dah setaraf bandar raya KL..cuma kesibukan je kurang..

bole bha kalaw kaw..ehehhe

AtiQah said...

mari datang sabah.. sedangkan saya org sabah x bosan2 melancong dalam negeri sendiri.. setiap tahun pasti ada sahaja agenda keluarga saya untuk pusing satu sabah.. mmg berbaloi.. mkn n hotel suma murah2.. seafood lagi lah.. murah n sedap2 semuanya..

I'M PROUD TO BE SABAHAN =)

CikBibiran said...

Wan HAzel: sgt setuju.. keindahan sabah mmg masih terpelihara.. lautnya masih kebiruan dan sgt jernih... ndak perlu laaaa semua tmpt dimajukan.. ada juga yang PERLU dipelihara dan dikekalkan keindahan semulajadinya.....

Atiqah: CB pun proud to be sabahan!!! cuma utk yg ada gout tuh hati2 laaa ya.... pastikan kalau bernafsu besar mau makan seafood, ubat suda standby dalam kocek.... ahahahah

kaseh suchi said...

canteknya....
teringin jugak nak naik gunung kinabalu tu... gunung yang menjadi kebanggaan rakyat sabah, siap ada gamgar gunung tu kat bendera lagi...

tapi kite kan xda pengalaman travel sorang-sorang x berani la pegi sana kan kena naik flight...

CikBibiran said...

KASEH SUCI: erm CB sendiri ndak pernah naik gunung tu... ndak ada kesempatan bah mo gi sana... tp so far kawan2 CB yang sudah pernah naik mmg cakap best... nanti try ajak kawan2 dtg sabah... naik flight pun xda apa2.. dr kl ke kk 2jam 30minit ja... makan, tidur, da smpi pun kk... then, CB rasa ada pakej utk yg trip jalan di sabah along with panjat gunung kinabalu...

Si kOtAk HaTi said...

Hye cik Bibiran...(^_^)
saya belum pernah sampai ke Sabah.
Tapi, alhamdulillah...semakin banyak yang saya tahu tentang Sabah sejak kebelakangan ini setelah membaca entry Cik Bibiran...Antaranya tentang "ambuyat"..makanan yang berasal dari negeri Cik Bibiran...nampak macam sedap, tunggulah nanti ada kelapangan..boleh cuba rasa di negeri sabah sendiri...hehe

thanks for the info that u have share with us..it's really helpful to promote negeri Sabah...

CikBibiran said...

KOTAK HATI: u r most welkam eh welcome..... CB share apa yg CB tau.... ada juga byk benda CB masih xtau tentang Sabah nie.. terpaksa korek2 info dr member2 yg lebih pro.... kalau dtg sabah, jgn lupa ambuyat tau! tgk rupa mmg lain mcm, tp try dulu.... ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...