Followers

Friday, 8 July 2011

Love Bugs In The Office


Just like an accident, falling in love can happen at any age, at any place. Although most people fall in love during their younger days, there are also a number of men and women who are bitten by the love bugs at older age. This happens everywhere and in any community.

But when an elderly man or woman falls in love with someone that he or she feels very special, there is bound to be protest by certain quarters. This should not happen at all as falling in love is not a crime, provided those involved do not transgress the social norms and religious rules.

I am touching on this topic following a friend’s mumblings the other day that he was frowned upon, chided and made fun of by many people for falling in love with a spinster at his office. The over 50-year-old man said he sees no reason why anybody should feel uncomfortable when he and the lady love each other.

“The lady is single, while I have another three vacancies to fill up and most importantly, I do not snatch away anybody’s wife or sweetheart,” said the trendy man who is a senior manager with a GLC.

Admittedly, I have no objection of him falling in love, but cannot help feeling sympathetic to his wife and kids. 


26 comments:

kaseh suchi said...

love knows no boundries...
hehehe

my mom married wif my dad at a distance age of 20 years something...at that time my mom is 19 and my dad is 40 something...

ye memang kesian kat anak2 ayah kite n ex-wife dia tapi soal jodoh kan..menda da ditetapkan dalam senarai qada n qadar..

ag kesian kat kitorang sebb ramai yang sangka ayah kite tu atuk kite...

since love knows no boundries i love them both without concerning their age n people mind,,,=)

Joel Leslie said...

although I'm still very young, I also believe that love is something really special. Love is blind. It happens when we least expect it.

Maybe there is this man looking for the right woman, he goes traveling to find someone who can steal his heart, but he can't seem to. At last, he found his sweetheart and guess who is it ? It's his neighbor. *Actually this story was a story how my uncle found his wife :)

Love is very special and no one can deny love. And I hope SOMEDAY, when I'm old enough, I'll found a wonderful woman who can steal my heart... I hope she's nice !

Si kOtAk HaTi said...

well...love is blind..
somebody may say that age is not the problem..& they can accept that.
but, on the other side...people can't..it's depend on them..(^_^)
Different people got different opinion..=)

nanakimie said...

kata orang cinta tak kenal usia...beza umur antara pasangan bukan masalah dalam perhubungan..keikhlasan, kepercayaan, kesetiaan itu yang penting:) sekarang pon dah ramai nengok yang tua kawen isteri muda..yang muda kawen suami tua..diri sendiri yang mencorakkan kebahagiaan dalam rumahtangga:)

rusna wana said...

love is beautiful - wonderful and great;

You know you are in love
when you see the world in her eyes,
and her eyes everywhere in the world.

- David Levesque -

Wan_hazel said...

cinta niee terlalu subjektif..susah gak kita nak kasi taw apa yg sebetulnya utuk cinta.lain orang lain cra cinta nya..

kaseh suchi said...

betul tu sis nana...

kalau pun kita dapat umur yang sama-sama muda...tetapi pemikiran kita di tokok kanak-kanak...sikit2 nak dibawa bergaduh..macam tu pun jadi masalah cinta jugak...

mind set kita kena betul...tak perlu kisah ngan umur tapi yang penting hati...hati

amiraliyana said...

cinta itu buta.. bila dah jatuh cinta semuanya manis.. hehe apa2pun tak salah seseorg tu bercinta dgn yg muda. cuma jaga diri dan maruah keluarga semasa di alam percintaan =)

padlie said...

I'm agree that love can happen at any age, any place, unavoidable and without planned. Yes, for Muslims, men are allowed to marry more than one woman. But he must make sure that he can be fair to all his wives. To be fair is not a simple thing. Easy to say but not to do.. Many have failed to do so..

JMJ said...

Ha..ha..ha..Cupid strikes again! It seems that life does not only start at 40 but 50 for this particular guy! Wow!

I feel sorry for his wife and kids.

acid said...

love is subjective n other people have difrent persepcion...but life is must still go on...

BALANGLAMA said...

Terima kasih kepada pembaca yang sudi memberi komen terhadap posting saya mengenai "cinta". Memang terhibur membaca pendapat sdr semua tentang topik ini.

Kisah yang dikongsi oleh kaseh suci menarik untuk direnungi bersama. Wan-hazel pula berkata cinta sesuatu yang subjektif dan susah untuk kita menerangkannya. Saya setuju dengan sdr dan ingin menambah bahaa ada satu lagi kategori cinta yang dikenali sebagai "platonic love". Cubalah sdr cari maksudnya. Saya setuju sangat dengan tulisan Amiraliyana bahawa cinta itu buta dan ketika bercinta semuanya manis belaka. Padlie pula menulis tentang sukarnya berlaku adil apabila seseorang itu berpoligami. Saya teringat kata seorang kawan yang beristeri dua: "Kalau hang nak rasa sedikit sebanyak neraka dunia, kahwinlah satu lagi."

Akhir sekali, kepada JMJ, saya ingin bergurau:"Actually a new life can start at any age before a person kicks the bucket."

-- BALANGLAMA

amiraliyana said...

hehe. thanks =)
suka cara balang lama reply komen.. berinfo =)

Wan_hazel said...

tengs ,,,balang lama...menarik...reply komen dari balang lama memang berkesan...like like...

kaseh suchi said...

yeah!
jumpa pun platonic love

Its like best friends. You love your best friend right? But not in a sexual way. That is platonic. Platonic is non sexual. I love my best friend and even though its a guy, our relationship is purely platonic. We don't have any sexual relations with one another.

tapi ni definisi bagi non muslim la kan...
kalau muslim tu macam kawan biasa jela..macam adik beradik angkat kot ye...

Wan_hazel said...

dengan alam lagi kita boleh bercinta..ehehhe..

nanakimie said...

platonic love?gigih nana cari maksud dia...hehe...nak jgk taw:)

PLATONIC LOVE IS LOVE LIKE FRIENDSHIP OR RELATION LIKE BROTHER OR SISTER WITH THE FRIEND OR AFFECTION TOWARDS NEIGHBOUR'S CHILD.

Wan_hazel said...

nana..


yeah dah dpt mksud..ehehhee..wan tumpang gembira...dapat gak wan maksudnya..ehehhe

padlie said...

Saya dah lama berkecimpung dalam platonic love :)

nanakimie said...

hehe..mana boleh tiru!:) p cari laen..haha...nana gurau je....:)

Wan_hazel said...

padlie

gd2...macm tu lah..semua pun sama gak kot

Wan_hazel said...

nanakimie


ahahaha..kejam2...tak pe nanti wan cari lain baru taw..hahaha

aqishah said...

topic love yer... cinta mmg indah sgt2 bila mengalaminya tapi bole jadi ia menjadi luka sekiranya cinta tidak berbalas.. hehehehe mcm lari tajuk jek

BALANGLAMA said...

aqishah,
membaca komen sdr, teringat saya kepada sebuah sajak ringkas yang saya tulis ketika menunggu untuk melihat mata hari terbenam di Teluk Nipah, Pangkor beberapa bulan lepas. Saya siarkan sajak berkenaan sebagai membalas komen sdr.

HAKIKAT PERCINTAAN
Percintaan adalah nikmat
yang tidak tergambar oleh kata-kata
hanya yang merasa
memahami keindahannya

percintaan juga adalah alam penuh khayalan
yang ada kalanya
menenggelamkan kewarasan
menginjak kebijaksaan
di belantara perasaan

tetapi ingatlah
dunia bercinta adalah dunia pura-pura
penuh bayang dan fatamorgana
yang kelak terserlah hakikatnya
di alam berumah tangga

--BALANGLAMA

Wan_hazel said...

aqishah


eh mane de lari tajuk..betul tu...love kan...dgn kawan pun sama gak..kalau kawan khianati kita mesti kita rasa down sgt,,

Wan_hazel said...

BALANGLAMA


waaa...sajak yg penuh dgn isi tersirat dan tersurat...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...