Followers

Monday, 1 August 2011

Puasa di Sabah


  

Yuhuuuu… Hari ni kita semua sudah mula berpuasa.  Tapi, kamu sudah ganti puasa kah? Kalau yang belum tu, jangan buat-buat lupa pula.  Hehehe. Wajib ganti tau kalau last year puasa ndak cukup.  Tik tok tik tok…. Cepat ja rasanya masa berjalan.  Macam baru ja kita sambut raya tahun lepas, ni sudah puasa balik. CB tiba-tiba teringat dan rindu kenangan berpuasa di Sabah dulu. 

Kalau di rumah, seawal jam 3 pagi Ibu CB sudah ketuk pintu bilik CB.  Dengan ndak berus gigi, cuci muka, CB terus turun ke bawah dengan muka sememeh. Kamu mesti kata, ‘awalnya jam 3pagi dah bersahur’.  Hehehe, memanglah, di Sabah waktunya cepat.  Sebelum jam 5 pagi, dah habis waktu.  Tu la  bangun bersahur pun kenalah awal.

Orang tua CB memang   suka bangun awal.  Lepas makan, dorang akan minum-minum kopi.  CB pula time tu naik balik ke bilik, sambung tidur.  Kalau berbuka puasa, kami biasa tidak akan makan nasi putih dengan lauk.  Selalunya mi goreng, yong tau fu, nasi kerabu, nasi kuning atau kuih muih.  Kalau CB, wajib ada ialah ABC.  Tapi pembuka selera sudah tentulah didahului dengan buah kurma.  

 
Paling best, jam 6.15 petang kami di Sabah terutama kawasan Sandakan sudah masuk waktu berbuka. Yalah, kalau di Sabah kan kira cepat sejam dari Semenjung. Kalau di KL jam 7 petang gelap, di Sabah pula gelap seawal jam 6 petang.  Pagi pula, matahari mula memancar jam 6 pagi.  Itulah pasal sampai sekarang kalau ibu CB sudah buka puasa, mesti dia akan sms gurau-gurau beritahu yang dorang di Sabah sudah makan. 

Hehehe, ok.  Rasanya ini ja yang CB boleh kongsi dengan kamu semua.  Selamat berpuasa ya.  Jangan takat tahan makan dan minum, mata+mulut+telinga pun kena puasa sekali.  Bye semua!


 









Cik Bibiran:  Rindu mahu solat terawih di Masjid batu 7 berdekatan dengan rumah CB…  

15 comments:

rusna wana said...

bestnya berpuasa di Sabah bersama keluarga - kami keluarga besar - bila bersahur, kena bangun awal.
siapa bangun lambat, alamatnya habislah lauk kegemaran - semua sudah dibantai oleh adik2 yang lain..haha...

Bila buka puasa pula, makan mee goreng dulu ...lepas terawih baru makan nasi dgn lauk2 yg lain...siapa yg tidak berpuasa, tidak dapatlah makan semeja dgn ahli keluarga yg berpuasa..

Time berbuka tu, wajib pakai baju kurung & tudung sekali(utk wanita) baju melayu (utk lelaki). itulah yg bestnya...

First time berbuka puasa dngan suami (orang Key El lah katakan) bila buka puasa terus makan nasi...terkejut jugak, sebab kita sudah biasa bebuka dngan makanan ringan2 dulu...

Apa2 pun, itulah kenangan berbuka dengan adik beradik yg lain yg sekarang sudah mempunyai keluarga masing2 dan cara masing2...

Wan_hazel said...

Salam Ramadhan CB..


beza sejam kan pulau borneo nie dgn smenanjung..hehehe..waktu sabah dan sarawak hampir sama CB ..bersahur tu kadang jam 12 pun dah sahur..ehehhe..dekat2 nak subuh cuma minum je..kalau makan time bersahur alamat nye skit perut lah..hahaha..


kalau berbuka kat sarawak panggil "bersungkei" tanya kak sal..ehehhe.jam 6.++ dah berbuka ...makanan lak beraneka jenis..kalau Wan air tu mesti bmacam jenis..2 3 gelas...nasi lak sikit je..lauk je yg blmbak dlm pnggan..ehehhe..

tak sabar nak berbuka ptg nie..

rusna wana said...

bersahur dengan anak pagi ni, mereka dah request nak makan apa utk berbuka nanti - tidak sabar ke bazar ramadhan...roti john dan kebab sudah menjadi kemestian..

nanakimie said...

hehe..bestlah org sana dapat berbuka awal:) nana jam 6 petang tu lah perut dah start bergendang bagai....:) tak sabar nak berbuka...nampak makanan kat atas meja semuanya sedap2..

selamat berpuasa buat CB and semua..

kaseh suchi said...

puasa mestila best kay umah sendiri kan...hehehe...

jelez tau..sabah berbuka awal..hehe

selamat berpuasa

CikBibiran said...

OLS: betul, di sabah istilah berbuka posa kami panggil 'sungkai'..... bestnya kalau dgr perkataan,"cepat, cepat, mo sungkai suda nie".... mmg cepat masa sungkai di sabah dan swk.. paling untung, kalau travel... dr kl sahur lambat... smpi di sabah sungkai awal... paling rugi kalau travel ke kl.. sahur ceoat, bukak sungkai lambat... ahahahaha...

aqishah said...

selamat berpuasa CB..

sy pun windu gak berposa d sabah

suasananya mmg lain dr smnjung kan

sudahlah yg paling best berbuka dulu 1 jam awal dr smnnjung

mudah2an ada kesempatan utk taun akan dtng ...

lama sudah nda berpuasa d sabah baaa

Wan_hazel said...

nanakimie n kaseh suchi


selamat berpuasa gak..ehehhe..berbuka awal best kan..hehehe..jgn jelez..eceh...cuma yg tak best bersahur awal...

amiraliyana said...

tu la kan CB apa2 pun mesti berpuasa kat rumah best.. kalau yg di perantauan mesti akan teringat suasana puasa di rumah punya..:)


nsib tahun ni mira dpt puasa penuh kat rumah sbb ada cuti.. taun2 lepas dpt puasa 2 3 hari ja kat rumah.. dpt jugak sembahyang tarawikh dekat kawasan rumah ni.. bestt.. :)

Wan_hazel said...

amiraliyana


wan setuju rumah best...sebba leh berbuka beramai2 dan suasana kampung lain kan..

nanakimie said...

cik bibiran : hehe...aahkan, best lah kalau travel macam tu...:) sampai2 je boleh terus sungkai:)

wan hazel : xpela, sahur awal, bukak pose pun awal:)

amiraliyana : betul tu, tahun ni pun nana dapat puasa penuh dekat rumah...seronok sangat! sahur and buka puasa sama-sama...lepas tu pergi tarawih kat surau dengan mak:)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam CB..bestnya dok sabah..leh awal brbuka..hihi

CikBibiran said...

OLS: CB main taip utk semua ja sekaligus ya.. sbb skrg ni CB agak bz dgn kerja... lagik2 mo merdeka, semua kerja kira urgent... mestilah berpuasa di rumah sendiri eh di kg sendiri best.... ada mak tolong masakkan... petang ikut ayah kuar beli makanan utk sungkai.... slalu peberet CB utk sungkai kalau di sabah nasik kuning+abc... kalau org kl xtau nasik kuning tuh apa, tunggu ja.. entri pasal topik nasik kuning tgh dlm Q utk keluar... cuma ndak tau bila.. ahahaha...its all up to moderator...
cuma kalau di kl ni makanan2 sungkai dia lagik meriah... byk makanan smpi rambang mata... jalan skit, jumpa tepung pelita... jalan dpn skit jumpa pulak ayam golek.. depan skit jual yong tau fu.. jalan lagi jumpa pulak nasik ayam kukus.. tu x masuk lagik kebab, nasik berlauk, murtabak, kuih muih, agar2, mee sup dan lain2... nafsu besar campur dgn tgh lapar, semua mo dibeli... last2 x cukup tgn nak angkat bakul plastik... bila da sungkai, x abis sebab da terlampau kenyang.. kan da membazir....
skrg ni CB kalau kuar beli sungkai, CB make sure kena tahan nafsu... beli takat apa yg larat ja utk dimakan... wah, byk pulak CB taip kali ni... pasal makanan kan, CB mmg cepat ja bab2 cmnie... tapi kawan CB si Gegirl tuh lagik expert sbb dia topik makanan.... eheheheheh

amiraliyana said...

wan hazel:
betul tu.. suasana dia berbeza..

nanakimie:
kan2.. best kan.. :) dpt mkn fully masakan rumah.. dpt tarawikh sama2.. mmg best..:)

amiraliyana said...

CB:

wah.. tk sbar nk tggu entry psal nsi kuning tu.. psal mkanan mmg teruja jek.. hehe

a'ah entry Gegirl tu suka amat sbb psal makanan.. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...