Followers

Thursday, 21 July 2011

Sandakan Tea House


Segar. Nyaman.  Tenang. Mendamaikan.  Itulah tempat yang Cik Bibiran mahu kongsi dengan kamu semua hari ini iaitu Sandakan Tea House yang terletak di Sandakan.

Tempat tu terletak di atas bukit dan kamu boleh lihat pemandangan hampir seluruh Bandar Sandakan dari situ. Kawasan seluas 1.5 hektar tu di hiasi dengan gaya English style seperti bunga-bunga yang segar, pokok-pokok yang tumbuh menghijau, dan pelbagai. 

Cik Bibiran pun sebenarnya baru tiga kali datang ke situ.  Saja datang duduk lepak sambil mengambil udara segar. Di situ, kita boleh bersantai sama ada di taman, di bawah gazebo atau di dalam restoran.  Pilih saja mana satu yang menjadi pilihan hati. 

Nama pun Sandakan Tea House, sudah tentu antara yang dihidangkan ialah pelbagai jenis teh berkualiti tinggi dari seluruh dunia, pastri, kek, steak daging, spaghetti, dan pelbagai lagi.  Setakat ini, Cik Bibiran sudah cuba kek keju, teh perisa strawberi, french fries, roti yang dihidangkan bersama mentega dan jem, dan semuanya memang sedap.

 

Dan kamu juga boleh mengenali dan cuba bermain sejenis permainan Inggeris pada zaman 1800 yang dikenali sebagai croquet lawn.  Jadi Cik Bibiran mencadangkan datanglah ke Sandakan Tea House kalau kami berkunjung ke Sandakan dan jangan lupa bawa kamera kerana pemandangan di tempat tu sangat indah dan sesuai bagi kamu berposing sakan di situ.


 




 


 Cik Bibiran: Sedap . Pekena teh di sini! Cubalah

44 comments:

Semut Senyum said...

Cik Semut terasa mau ke sana...

CikBibiran said...

alamak, ada error spelling pulak... sori ya kawan2... terlampau excited menaip pasal sandakan tea house nie, KAMU pun CB tertaip as 'kami'... ahahahaha... "maafkan CB.. maafkan CB.." (lagu p ramlee)...

aqishah said...

baru ke sandakan tea house ni? dulu duduk sandakan x der pun... hihihiihi

teringinnyer nak pegi

rusna wana said...

Wow - tempat yg menarik utk dikunjungi - nampaknya Cik Bibiran sudah jadi 'tour guide' dalam Rakan 1klik - semua cerita pasal Sabah bah..Negeri tempat lahirku..hehee...

CikBibiran said...

SEMUT SENYUM: jom dtg ke sini... lepak 1hari pun xkan rasa sbb atas bukit and best....

AQISHAH: tmpt ni atas bukit.... ehehe... xsilap da ada since 2002 lagik....

RUSNA WANA: bolehlaa skit2 share sama kawan2 di 1klik nie... tmpt ni pun tmpt favourite CB utk lepak2 dgn family....


***kawan2, nama sebenar tempat nie ENGLISH TEA HOUSE AND RESTAURANT ya..... bukan sandakan tea house... mmg terlampau teruja sgt menaip smpi silap info.. once again "maafkan CB... maafkan CB"....

Wan_hazel said...

waaaa////cam best je..alahai sabah nie dah makin best lah..tak de lak kawan wan crita pasal sndkan sabah nie erk..hm..

nanakimie said...

bestnya....ngk gmbar kat atas tu pon da taw cantik....kalo sebut tea neh selalu pergi cameron highland je..hehe....

sis rusna wana : aahkan..CB dah jadi tour guide dah..boleh lah neh kalo sesape nak pergi jenjalan kat sabah:)contact CB je senang...hehe..

amiraliyana said...

adoi CB mmg menarik la tmpat ni dah makanan2 juga menarik..

menikmati teh dan kek di atas bukit dengan pemandangan yg cantik mmg satu nikmat!

Sandakan Tea House ni dh lama bukak ka?

kaseh suchi said...

woaaa...

tea lovers kena pegi sini ni....memang suasana nampak sejuk n tenang.....

just nak kongsi la kan....kalau ikut sejarah teh ni....orang jepun n china yang jumpa...
tu pun pasal mereka masak air kat bawah pokok teh yang rendang...bila sdap mereka buat jadi barang dagangan...samapi la ke malaysia...

nanakimie said...

CB : it's ok :) memang dah terlampau excited tu CB nak kongsi cerita..hehe...oo. sebab dia english style gitu yer...mesti dekat kan dgn umah CB...

nanakimie said...

wan hazel : diorng tak berminat nak cerita and kongsi...CB jugak yang best neh:)macam2 dah CB kongsi pasal sabah kan..hehe...

nanakimie said...

amiraliyana : mmg nikmatlah!hehe....bila ntah dapat pergi sana kan mira....

rusna wana said...

Sabah memang tempat menarik - lebih2 lagi yg uniknya - ada pelbagai kaum, bangsa dan budaya..Pelbagai makanan yang unik2, semestinya tidak terdapat di Negeri2 lain..

Dan yg paling best - Sabah menjadi kebanggaan Rakyat Malaysia kerana gunung tertinggi di Asia terletak di Sabah ~ Negeri dibawah bayu~

Mesti best, kalau kawan2 dapat menawan gunung tertinggi ini? sebab saya pun dah sampai kesana..hehee...mcm tak percaya juga lah, dpt sampai ke Puncak Gunung Kinabalu tu..

utk keterangan lanjut dan info2 menarik tentang sabah : lawatilah
www.sabahtourism.com
pasti byk upcoming event yg menarik dlm laman web ni..

cikbintang said...

cikbintang ade kwn dr borneo....cara die crita best sgt2....tringin nk pegi...masa my parents g sana pon....dorg rasa cm g oversea..sbbnye pmndgn yg best...=)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

dulu masa honeymoon memang g sabah..tempatnya cantik sangat.. anak dah 2 ne belum lagi dapat bawak anak-anak ke sana

aqishah said...

ohh dah lama juga tea house ni yer tapi kan cik bibiran sy bukan apa dah lama tinggalkan sandakan since last tahun 1998... patutlah ketinggalan zaman ba...

Wan_hazel said...

nanakimie

a ah C nie semua pasal sabah nak crite..jeles lak ..dan rasa rugi kalau tak ke sabah kan..

Wan_hazel said...

amiraliyana

syok je kan..baru baca entri CB..law CB uplod lebih gambar kat sana mesti dah berangan nak ke sana...

Wan_hazel said...

kaseh suchi

tengs info tu..wan baru taw ..ehehhe...A ah kan macma best kat sana...

Wan_hazel said...

rusna wana


waaa siap kasi web tu..mesti nak ke sabh nie kan..ehehhe..Sabah nie kaya dengan batu dan barangan yang murah2..tol tak CB??

Wan_hazel said...

cikbintang

borneo??wan pun ade..Sarawak pun borneo gak..tak nak dgr crita dari wan lak ke??ehehhe//wan duk sarawak..best...

erm..kepulauan borneo memang syok habis

amiraliyana said...

oh nama dia ENGLISH TEA AND RESTAURANT ya.. ekslusif ja nama..

takpa CB teruja biasa la.. CB di maapkan.. hee

amiraliyana said...

nanakimie: a'ah.. tu la bila ntah dpt pergi jauh ke seberang sana.. byk kali dah tergoda dgn entry2 CB ni neh nak suh gi sana.. hehe

Ummu Ukasyah said...

Satu lagi tempat yang meraik untuk dikunjungi di sabah. Teruskan usaha Cik Bibiran untuk memperkenalkan keunikkan Sabah sebagai tempat pelancongan yang wajib dikunjungi di Malaysia.

Mari ramai-ramai minum teh.

1001 khasiat sebenarnya terdapat didalam teh. Jika tidak kenapa teh dijadikan sumber ubat ubatan sejak zaman dahulu. Selain berkhasiat sebagai penawar, teh juga berkhasiat mencegah penyakit.

Apa lagi jom lah melancong ke ENGLISH TEA HOUSE AND RESTAURANT .

Si kOtAk HaTi said...

Assalamualaikum..

Apa khabar cik bibiran... (^_^)
dah lama SKH x datang baca entry kat sini. Maklumlah, sibuk dengan exam..
Sandakan Tea House...teringin nak rasa teh dari sabah...mesti sedap kn?? siap ada steak, kek dll..
Sabah the best!!! (^_^)

IntaNBerliaN said...

macam best je tempat ni... harap2 kalau saya berpeluang pergi ke sandakan, mesti saya takkan lepaskan peluang untuk pergi tempat ni..

Wan_hazel said...

amiraliyana

belum lagi pasal sarawak..ahhaha..nak mengalahkan CB nie..sarawak dan saba sebelah je..law amiraliyana g sabah singgah lah beli terubuk masin di sarawak k..

Wan_hazel said...

Ummu Ukasyah

waaa..siap promote tu...mari2 minum teh disana...CB blanja..ehehhe

Wan_hazel said...

Si kOtAk HaTi

wan jawab utk CB..salam jugak..owh exam hope boleh lah jawab exam tu...nanti kita ramai2 kesana k..ehehe

Wan_hazel said...

IntaNBerliaN


amin..harap ade lah peluang tu...mesti dapat nye..heheh..wan yg bsebelahan dgn sabah nie pun belum lagi jejak kaki ke sabah..tggu CB blaja lah nie..hahaha

CikBibiran said...

OLS: eheheheh, bah, terliur suda kamu??? ni CB paste webnya.. http://englishteahouse.org/
mmg best tmpt ni.... sejuk ja sbb atas bukit... cuma CB sndiri pun baru pigi sana 3x.... tp ndak boring.... trasa mcm tmpt urang putih....
rumah CB jauh skit... dalam 10minit sampai.... bulih aja kalau kamu dtg sandakan ngam2 CB di sana, CB sudi ja bawak pi tempat nie.... tapi kena belanja CB minum teh rasa strawberry..... makan CB bayar sendiri... ahahahaha

CikBibiran said...

OLS: ni tambahan soalan2 yg CB baru perasan.. a'ah, sabah ni antara tmpt yg murah esp batu2, kristal... pasal kristal tunggu ja... coming soon... artikel2 CB masih bersusun2 nak tunggu dikeluarkan.. ahahaha..
so far mmg CB suka minum tea disini.. yalah, tmpt pun best, semua benda rasa sedap ja.... tp jgn lupa bawak kamera... mmg nyesal kalau x posing2 ditmpt nie... mmg cantik betul kawasan nie....

**:upload more pics? actually mmg byk gmbr time CB gi sana dgn anak2 CB tp muka CB+muka anak2 CB ada skali.. tuh yg segan mo upload... ahahaha.. bah kamu pi ja web yg CB sertakan http://englishteahouse.org/ atau taip ja english tea house and restaurant di google.. mmg gerenti akan ada...

aqishah said...

promote sungguh CB yer... nda pa nanti aku ku datang juga d sandakan tu terus aku tuju first pegi english restaurant tea.. jumpa d sana ya... mo relax2 ba

Wan_hazel said...

aqishah s


org sabah gak ke???

kaseh suchi said...

teh paling sedap kite minum setakat ni
ahmad tea london..tu pun pasal terpengaruh ngan naime...hehe
tu pun murah je...harum lak tu...

belom merasa lagi teh yang mahal2..
kalau pegi sini dapat la merasa macam2 teh lagi kan

Wan_hazel said...

kaseh suchi

dah rasa lum teh sarawak???tp teh sabah lah yg paling sedap...kawan wan ade bawak teh dari sabah..memang sedap lagi lagi kalau minum time sejuk teh masih panas...erm..nyam2

CikBibiran said...

OLS: wah bercerita2 pulak kamu disini... CB ni jarang minum teh sabah sbb mmg jenis ndak gemar minum teh+kopi... skali skala ja.. bila minum tuh, mmg trasa sedap.....

aqishah said...

wan hazel < iya sy org sabah tapi sudah menetap d KL.. :P

aqishah said...

CB < lokasi d batu berapa english tea ni?.. naik bukit bape lama yer? jauh ka?

Wan_hazel said...

CikBibiran

ehhehe...bercerita lah CB...syok kongsi2 info nie..ehehe

Wan_hazel said...

aqishah

owh..ptutlah..bole bah kalo kaw..hehehe

CikBibiran said...

Aqishah: tmpt ni da nak smpi bdr.. nama kat jalan istana... mesti dorg tau... berdekatan dgn sekolah smk sung siew, sekolah lama CB dulu) eheheheh...

amiraliyana said...

wan hazel: itula.. apa kata psal srawak wan hazel plak cita dlm blog wan.. hehe

tk pernah mkn terubuk masin ni nk gk try.tp xberkesempatan ke sana lagi.

amiraliyana said...

wah dh jd tmpat promote2 plak..hehe best2..;p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...