Followers

Wednesday, 20 July 2011

Hati-hati Dengan Demam Panas


Salam semua...

Anda sihat? Anak-anak anda sihat? Sekarang ni cuaca tidak menentu, dengan keadaan berjerebu di luar sana, kita mudah jatuh sakit! Apa lagi anak-anak kita yang antibodi mereka masih lemah, lebih mudah terdedah untuk mendapat pelbagai penyakit.


Mummy pun baru sahaja menghadapi satu keadaan yang memenatkan iaitu menjaga anak yang demam selama seminggu. Kejap panas, kejap sejuk badannya! Jadi untuk post kali ini, Mummy akan berkongsi sedikit fakta mengenai demam serta tips menjaga anak yang demam.

Fakta Demam
  • Demam sebenarnya menandakan badan kanak-kanak melawan jangkitan atau keradangan yang disebabkan bakteria atau virus.
  • Apabila demam, sel darah putih pesakit akan cuba melawan bakteria atau virus dengan mengeluarkan bahan kimia yang menaikkan suhu badan. Peningkatan suhu badan ini sebenarnya cara membunuh kuman.
  • Suhu badan tinggi masih tidak dianggap demam hinggalah ia mencecah 37.5 darjah Celsius atau lebih tinggi. Suhu badan yang normal ialah 37 darjah.
  • Demam tinggi tidak semestinya menandakan keseriusan penyakit.
  • Demam dialami kanak-kanak sihat yang sembuh dalam tiga atau empat hari tidak harus menimbulkan kebimbangan.

 






Mummy: Tips menjaga anak yang demam akan Mummy siarkan dalam post akan datang ye!


38 comments:

rusna wana said...

bila anak demam - kita lah yg paling gelabah - sebab takut demam panas yg teruk kalu tak prevent awal2..

rusna wana said...

ni nak share sikit pasal demam panas ni:
1) suhu badan melebihh 37c keatas
2)badan, kepala hangat tp kaki dan tangan sejuk
3)baby akan rasa tak selesa - merengek2..

apa nk buat bila anak demam panas:
1)periksa suhu badan-kerap periksa time malam
2)lap2kan badan anak -
3)guna petua ini - ramas asam jawa dalam air - gunakan air ramasan dan sapu kat seluruh badan anak- ini petua utk sejukkan badan
4)pakai baju yg nipis2 je
5)Guna cool fever
5) bila dah suhu meningkat - terus bawa anak ke hospital @ klinik utk dapatkan rawatan segera

CikBibiran said...

penah skali 1st doter CB demam sgt panas.... cecah 39.2... Tuhan ja tau perasaan CB masa tuh... minum susu, muntah..... malam2 terjaga+merengek.... panas betul... CB tanggalkan semua baju dia, isi air dlm baldi, bg dia masuk dlm tuh ala2 mandi dlm swimming pool... siap masukkan few toys bg dia main2... Alhamdulillah panas surut+baby bley tidur semula.... tu la yg pentng, sediakan termometer kat umah.. kalau boley, beli yang 1sec ja tuh.. tepat dan cepat.... ;-) mahal tapi berbaloi...

nanakimie said...

risaukan sis kalo baby demam panas..takot kena sawan kalo badan panas sangat...adek nana pernah kena....huhu....sampai bawa pergi hospital...mujur takde pape

sekarang neh musim chicken pox kan sis? nana takot..tak kena lagi..huhu..org kata dah besar parut susah hilang..huhu

amiraliyana said...

betul tu Mummy walaupun hanya demam kita tak boleh pandang remeh.. demam panas jugak boleh jugak bawak kematian..

hope anak Mummy dapat sihat seperti biasa:)

Wan_hazel said...

salam mummy..wan siaht je..kat sarawak tak de jerebu..

a ah skang nie keadaan cuaca memang tak menentu...kejap hujamn kejap panas..dah tak ekot musim lagi dah..faktor alam sekitar nie susah kita nak duga..


Demam panas nie kalau tak dijaga dgn elok boleh buatkan baby2 kecil mendapat lain2 penyakit..macma penyakit berantai lak..demam panas..lepas tu boleh watkan mata rabun..katarek..adek wan dulu demam panas lepas tu sakit kuning dan lepas tu lak disahkan ade selaput dalam anak mata..katarek..Kos pembedahan beribu2...sebab tu demam panas nie bahaya..

kene jaga anak2 nie..budak tak tunjukn kesan cepat..kita yg perlu taw..

alahai wan dah macam papa lak eh..ehehe..Wan doakan keluarga mummy sihatlah hendaknya

kaseh suchi said...

tips yang berguna mummy...=)

ramai antara kita, kalau panas tinggi akan anggap demam tu serius...termasuk saya sendiri...

jadi mak saya taruk air rendaman bunga cina kat dahi..katanya nak turunkan panas badan...

macam ni boleh sembuh ke..

Mummy Zarra said...

terima kasih atas komen anda. ibu2 memang cepat risau kalau anak tak sihat. termasuklah Mummy sendiri. nantikan post terbaru Mummy berkenaan tips menjaga anak yang demam k! moga2 ia membantu kita semua...jaga diri untuk anak anda...:)

aqishah said...

whoa... mmg risau sgt2 bila anak demam... pastikan jgn tido lena sgt d waktu malam so kena berjaga malam utk check suhu sbb takut tetiba je suhu panas 40 darjah nanti boleh menyebabkan sawan tarik...

Wan_hazel said...

rusna wana


wan yg dah besar nie pun ada gak demam panas taw...sama macm yg rusna wana share tu...camne law org dewasa demam panas??nak wat camne??

Wan_hazel said...

CikBibiran

rasanya semua bebudak pun pernah demam panas kan CB..betul tu law ada anak kecil tu kene lah termometer kat umah..baru lah boleh taw baby kita tu demam ke tak..

Wan_hazel said...

nanakimie


betul2..demam panas nie macam2 penyakit yg akan kene..so kene hati2..chiken pox belum kene??skang dah de krim boleh hilang parut jgn risau..hehehe

Wan_hazel said...

amiraliyana


anama pun dah demam panas kan..boleh wat otak rosak..

Wan_hazel said...

kaseh suchi

petua org tua kan..ekot je..law mama wan lak..dia letak tuala bsah yg dah dsimpand alam peti ais...hehehe

Wan_hazel said...

aqishah

tindakan yg terbaik,..jgn tidur nyenyak kan

nanakimie said...

sis rusna : thanks 4 sharing sis....sis dah ada pngalaman jga anak2...nana lum kawen lg..hehe..

nanakimie said...

CB : time demam neh lah ase sejuk je nak mandi..hehe...wah, siap berendam dalam baldi lagi doter CB:) memang ayah nana kalo nana demam je suh mandi..bagi segar badan...kalo demam kan badan lemah..pening2

nanakimie said...

amiraliyana : aahkan..bahaya demam neh...kalo biar je, tak bawak pergi hospital mmg lagi risiko lah..huhu...

kaseh suchi said...

hehe...macam2 kan wan hazel....

nanti kita tunggu tips dari mummy pulak...

bila anak da sakit mak mesti xle tido nyenyak kan....
sebab tu kalau demam ke...sakit sikit mesti rasa macam nak balik rumah...

nanakimie said...

wan hazel : eh, adek wan tu da besa ke kecik lagi? nana ingat katarek tu org tua je kena...huhu...demam pon bole wat ktrek ye....slu nana taw mata merah je kalo demam

nanakimie said...

kaseh suci : rendaman bunga cina? adeh..nana baru dengar neh...selalu tuam gitu je kalo demam..hehe...

nanakimie said...

mummyzara : ok mummy! tips yg berguna utk semua org:)

nanakimie said...

sis aqishah: betul3x...demam panas leh buat sawan..huhu...so, kena sentiasa cek suhu kan...bahaya kalo tak cek

nanakimie said...

wan hazel : belum....eh? krim apa? ce gtaw..huhu...

rusna wana said...

sis ada sorang anak buat yg kena demam panas yg teruk ni - menyebabkan anak buah jadi OKU - kesian kan?

dia kena masa umur 5tahun - skrg dh umur 16 tahun..

cikbintang said...

cikbintang riso kalo budak2 kecik demam panas...xley wt dono je...sbbnye dorg ley jd oku...cikbintang ade 2 org sepupu yg cmtu.....
kne take note...lg2 ibubapa..tgungjwb bessar kn

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

dulu anak sulung selalu sakit. cuti rehat habis sebab menjaga anak sakit je tapi makin dia besar makin mudah jaga. dan rasanya tahun ne dia belum sekali pun demam alhamdulilah sangat2

Wan_hazel said...

kaseh such

a ah..tu lah..mama nie ade deria rasa ke ke enam untuk anak2 taw...law sesuatu jadi kat anak2 mak lah yg lebih dulu taw..

Wan_hazel said...

nanakimie

adek wan kecil lagi..kene sejak lahir..bila darjah 3 baru prasan..Skang dah ok..ALhamdullillah dia dah tgktan 5 dah..SPM tahun nie..

Wan_hazel said...

nanakimie

kan bayk krim yg iklan dalam TV tu..wan pun tak taw..tp memang ade..leh hilngkan parut tu

Wan_hazel said...

cikbintang

betul tu..sepupu wan pun ade..dia sindrom jadi nya.mama papa dia tak taw pasal nie..sebab duduk kampung..entahlah kdg2 kampung nie terlalu kolot..so tak leh nak kata ape..bukan nak burukn kampung cuma kepercayaan mereka tu lain skit..

aqishah said...

kwn2 sume kita sbgi ibu bapa kena ambil berat dan mengawasi anak2 yg demam panas especially yg masih umur d bwh 2 tahun ni...

penting utk mengetahui bahawa demam jgn d ambil mudah kerana boleh jadi sesuatu yg kita tdk jangkakan seperti sawan ataupun kematian mengejut. segeralah bawa jumpa doktor dgn kadar segera ya sekiranya tanda2 demam masih berulang2 dan tidak baik lagi.

Ummu Ukasyah said...

Ummi risau kalau Ukasyah demam. Mak ummi selalu pesan kalau anak demam cepat-cepat tuam pakai air sejuk kat kepala.

Selain tu, buka baju anak, biar dia pakai pampers je, jangan selimutkan sebab ni akan menaikkan suhu badan anak.

Kalau boleh mandikan, mandikan anak dan kipaskan anak.

Cik Bibiran : betul tu sediakan termometer kat rumah. Ummi pun ada sediakan termometer sebab ummi pun tak tahu macam mana rupa kalau anak demam. Kadang-kadang badan panas tapi suhu badan normal. tulah pentingnya termometer. Salah satu keperluan yang semua ibu perlu ada di rumah. kalau tak dapat beli mahal. Beli yang murah tapi dapat berfungsi dengan baik.

rusna wana : terima kasih atas tips2nya. kalau semua dah buat tapi badan anak masih jugak tak surut panasnya. Terus jumpa doktor.

IntaNBerliaN said...

thanks sudi berkongsi info.. tapi memang betul kalau anak2 demam.. memang ibu2 ni susah hati.. lebih2 lagi kalau anak tu merengek je..

Wan_hazel said...

aqishah

wan setuju walaupun wan belum jadi pap lagi..dari sini wan boleh blaja mengenai anak2 dan sikap ibu bapa tu...

Wan_hazel said...

IntaNBerliaN


papa pun susah gak taw..siap tak tidur malam..tu pap wan lah..adik wan yg tingkatan 5 tu kalau demam pun pap wan dah mula risau..hehehe..

kaseh suchi said...

rusna wana...


kite pun ada paksu yang demam panas sampai jadi kelainan upaya..huhu...
tapi xtau cerita sebenar macamana boleh jadi sampai macam tu...

selok2nya segera2 lah turunkan suhu badan kita kalau demam sebelum kita demam panas ;p

Wan_hazel said...

kaseh suchi

g jumpa doktor dgn cepat je...kalau dah badan panas sgt mata pun dah merah baik cek ke klinik...jgn ambek jln mudah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...