Followers

Thursday, 14 July 2011

A New Look Klang River In The Offing?


 The Cheong Gye Cheon  stream that passes through Seoul is one of the centre of attractions in the South Korean capital.

The launching of the River of Life Project by Prime Minister Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak early this month is a good news not only for KL residents, but also Malaysians throughout the country. Identified as an Entry Point Project under the Greater Kuala Lumpur/Klang Valley National Key Economic Area (NKEA), the project aims to transform the Klang River and the Gombak River into an iconic waterway of Malaysia by 2020.

As a person nearing the compulsory retirement age, it is my fervent hope that I would live long enough to see the fantastic project becomes a reality. After reading a newspaper report about the project, I visualized a clean and beautiful river passing through the City Centre with colourful boats carrying passengers to savour the beautiful sights of Kuala Lumpur. It would also be interesting to look at various species of fish swimming happily in the water. This would indeed be a good respite from the horrible sight of the condition of the two rivers at present, compared to rivers in other major cities of the world.

Judging from the success of South Korea in rehabilitating her river, the Cheong Gye Cheon, I am confident that the project in Kuala Lumpur would become a new tourist attraction in Malaysia. But, for that to happen, the people need to change their mindset and be more aware on the importance of preserving our rivers. There is no point of implementing the project if the said rivers then become the dumping site for old mattresses, plastic bags, chemical containers and even, babies.

BALANGLAMA: The river of life is always full of challenges.   


16 comments:

rusna wana said...

balang lama: can i speak in malay to komen ur writing..

Amatlah setuju dengan projek sungai sebagai nadi kehidupan yg baru2 ini dilancarkan oleh PM kita...banyak faedah2 yg kita akan perolehi.

bandar raya ini bakal berubah wajah menjadi ikon waterfront atau tepian air yang bersih dan rancak dengan pelbagai aktiviti menjelang tahun 2020, yang setanding dengan ibu kota dan bandar raya di negara maju seperti London, Paris, Melbourne dan Amsterdam.

apa yg sy baca dlm paper, Projek ini mempunyai 3 komponen iaitu:
1 - pembersihan sungai
2- pengindahan kawasan sungai utk meningkatkan tarikan ibu kota sebagai destinasi pelancongan dan;
3 - mewujudkan laluan berbasikal, pejalan kaki dan pengangkutan air...

wow - cuba bayangkan kalu projek ini dah siap...ala-ala Cheong Gye Cheon stream pula yer. seperti dalam gambar di atas tu...hehee..

amiraliyana said...

wau! bagus projek ni.. kalau betul2 tercapai mmg akan menjadi salah satu tempat tarikan pelancong untuk datang ke negara kita.

kita tengok pun happy.. sungai yg bersih dan cantik..=)

Wan_hazel said...

amat menarik dan ada baik dan buruk sebenar nya bende nie..hope pihak kerajaan mengambil langkah yg betul berjaga2 untuk melaksankan projek nie..Malaysia dengan iklim dan kedaan cuaca yang berbeza dengan negara luar..so byk faktor yg perlu dititik berat kan..

Rasanya pihak kerajaan dah fikir kot sebelum melaksanakan..dan harap harap pihak yg menyetujui projek nie mempunyai kelulusan yang betul2 tulus jujur..sebab skang nie byk projek yg makan suap..faham2 je lah kan...kerajaan tak kerajaan sama je..

cuma berpesan..

...

Wan_hazel said...

owh ye..

Wan memang setuju dan turut bgembra dengan projek nie...Semoga negara kita setanding dgn negara negara asing dan menjadi ikon negara ISLAM yang terbaik didunia..Insya Allah..


Amin

padlie said...

Diharap projek ini berjalan lancar dan rakyat kita akan bersama-sama menghargai khazanah sungai sebagai sumber air, makanan dan rekreasi keluarga. Kerjasama semua pihak amat diperlukan..

Wan_hazel said...

padlie

itulah kan...jgn harap pihak kerajaan je nak laksanakan semua nie..masyarakat pun seharusnya berganding bahu memelihara sungai kita..

nanakimie said...

pembangunan negara yang kian pesat membangun...hope projek tu berjalan dengan lancar....nana pulak tak sabar nak nengok bila dah siap nanti..hehe...bertambah tempat2 menarik kat m'sia neh kan..sure lagi ramai pengunjung@foreigner datang ke negara kita:)

Wan_hazel said...

nana..kita duk tunggu je kan..bila dah siap baru g sana..ehehhe..kat sarawak ada gak nak wat jejantas kat waterfront untuk keseberang,,tapi tak taw lah jadi ke tak..dgr2 je..hope jd lah kn..selaras dgn sarawak pusat planconagn 2o2o

padlie said...

wan_hazel

macam tu la gayanya.. kalau kerajaan duk pelihara dan pulihara tapi kita tetap buang sampah dan sisa buangan ke dalam sungai, takde hasil jugak kan?

nanakimie said...

hehe..lucu pulak ase...owh, yeke? nana tak pernah lagi p sabah sarawak....tak taw mcm mna rupanya...huhu..

aah..hope jadilah kan...nanti jgn lupa ceta taw jadi ke tak..hehe...

Wan_hazel said...

padlie

betul tu...memang tak de hasil..pemantauan pihak kerajaan pun perlu...sungai2 dekat kampung tu lah yg banyak buang sampah dalam sungai

Wan_hazel said...

nanakimie


mesti...Wan akan citer kat blog Wan nanti...leh lah bangga dgn sarawak disamping kek lapis nya..ehehe

nanakimie said...

wan hazel : okeyh!harus follow neh...nana tak ingat da folow wan belum. pernah lah jejak sebabnya org cakap wan pandai design blog...t boleh lah suh wan design blog nana yg ntah pape tu...

adoi, kek lapis lah pulak....

rusna wana said...

Wan Hazel: last two month, sis ada kursus kat Sarawak - and yg paling best - dapat naik perahu penambang..hehee..and im respect to sarawakian, coz dapat menjaga sungai sarawak tu dgan baik..pusat pelancongan yg menarik disepanjang sungai tu..

Wan_hazel said...

nanakimie

ahahha..camne lah org taw wan nie design blog..ehehhe..boleh je ...nak wat blog cam kek lapis ke??ahhaha

Wan_hazel said...

rusna wana


yg dekat waterfront tu kan kak..tambang 20sen ...skang lama dah tak naik perhu tak taw lah brapa tambang nya..

a ah..tu lah tempat plancong ramai bkumpul..law ada acara mesti akan wat kat tepi tu..skang waterfront dah makin best..cantik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...