Followers

Monday, 25 July 2011

Jenama Atau Tiruan?

Hati-Hati dengan barang tiruan

Korang mesti ramai tak tahu kan camner  barang tu original ke tak? Sekarang ni dunia kita dilimpahi dengan pelbagai barangan “Made In China”. Kebanyakan barang dari China adalah tiruan. Korang dapat beza tak mana satu barang dari China atau Taiwan? Mesti tak tau kan? Cara mudah untuk kenal pasti adalah melalui teknik  barcode. Setiap barang keluaran dari mana-mana negara mesti ada kod pengeluaran. Barang “Made In China” mempunyai tanda barcode bermula dengan 3 digit ini iaitu 690, 691 dan 692. Manakala barang “Made In Taiwan” mempunyai 3 digit pertama iaitu  barcode bermula dengan 471.

Tidak semua barangan dari China tidak berkualiti. Tapi kita sebagai pembeli mesti kena bijak memilih dan tahu menilai keaslian produk terutama kalau nak beli barang berjenama. Biarlah berbaloi-baloi.



Jentayu senaraikan beberapa negara dan barcode yang digunakan bagi produk keluaran mereka. Nombor-nombor ini adalah nombor digit pertama pada barcode yang di pamer pada setiap produk.

690-692  Made in CHINA
00-09  Made in USA & CANADA
30-37  Made in FRANCE
40-44  Made in GERMANY
49-  Made in JAPAN
50- Made in UK

 








Jentayu: “Janganlah seseorang daripada kamu menjual atas barang jualan orang lain”

33 comments:

IntaNBerliaN said...

thanks jentayu sebab berkongsi pasal ni.. selama ni tak pernah tahu pun pasal barcode ni..hihii

a'aa betul t7u, kalau nak beli yang berjenama biarlaah puas hati kan..

Wan_hazel said...

made in Mlaysia camne lak??hehehe..negara China tak semua nya tak bkualiti kan..dia org bijak nak wat produk tu..dgn negara china kilang original dan kilang cetak rompak bsebelahan je..

lagi pun kebanyakkan barang china nie wan dgr yg kene reject ..tapi kualiti tu kurang lah skit..

lepas nie law nak beli barang kene tgk barcode lah kan..mana lah taw ade kedai yg menipu pelanggan jual barang "made in china" tapi dgn harga barang original..bleh lah buat laporan kat pihak tertentu

Wan_hazel said...

IntaNBerliaN

setuju dengan intan..bijak membeli senang memakai..hehehe..pengetahuan macm nie kita kene ambik taw jugak kan, supaya tak tertipu

Che_Linda said...

bg linda, linda x setuju kalau bab2 ori ni... kuarkan beratus2 RM smata2 nak ori, sangat tak berbaloi....
bagi linda, bagus linda guna duit yg beratus2 RM utk 1 beg tuh beli 4-5 beg yg x ori... design x ori pun skrg suma lawa2....
harga mahal dan ori bukanlah jaminan beg tuh kalis kotor, kalis calar, kalis koyak....
lagipun, kalau takat nak utk kepuasan diri, xpe... tapi linda bimbang akan wujud perasaan riak... tu da dosa...
bag2 ori linda xsetuju sgt.. tapi kalau pencuci muka, perfumes, mmg linda sokong beli ori sbb itu melibatkan kulit dan kesihatan kita.....

nanakimie said...

nana memang tak pernah nengok pun barcode kalo nak beli pape. maen ambek je..hehe...thanks for sharing sis jentayu:) lepas neh boleh la nana praktikkan..mmg byk pun nana nmpk barang made in china...t nak ngk lah barcode dia:)

nanakimie said...

sis intan berlian : hehe...nana pon xpenah taw pasal barcode tu:)

betul3x! kadang beli mahal2...cepat je rosak...so, better kena pilih betul2...and nk beli barang jenama biar puas hati...yela, dah mahal-mahal bayar, hehe....

aqishah said...

wah baru tau pasal info barcode ni... jenuhlah nak hafal kod dari negara mana ek.. huhuhuuhhu

tapi bagi sy berjenama atau tidak x penting... yg d utamakan selesa memakai dan cantik dipandang... kekekekke

Anonymous said...

Wow, you must be somebody who is a branded kind of person. It's good that you learn about the brands of origin bar code and be conscious about it. It's a good thing to share though.
Anyway, brand is just one thing. It is up to you whether you opt to go for brand or any kind will do as long as it fits you well. Maybe sometimes you lavished yourself with branded material as a present for yourself. Just don't boast around.
Anxiously wanted to get to know u...... hmmm what brand is it ? pssttt .... just don't really go for GUESS since it's like cheap sale all over the street. Maybe imitators tend to guess it right at almost every time.
U're somebody who wrote about health before. I don't know whether it's related. But I think for the kind of branded person, they will fall to depression when they don't get what they want. Depression may cause mental illness .... that's somewhat is about health.
This is already an article ......woosh. Will wait for another article about brand from you. .......

rusna wana said...

wow cik jentayu - thanks for sharing this info- info yg bguna - skurang2nya ada info ni, takde kita kena tipu kan..

seriously, memang tak tau pun pasal kod2 ni - so, now kena hafal dan salinlah - hehee -

rusna wana said...

balik rumah karang, nak cek lah kod2 yg ada kat barangan kt rumah tu..hehee

Ummu Ukasyah said...

Wan hazel : a'ah kan.. barangan malaysia barcode nye apa ek?

tapi yang pasti prodk jenama 1 Malaysia. Murah dan berkualiti. :)

Terima kasih di atas perkongsiannya jentayu.

Belilah dengan berhemah. Beli barangan mengikut kemampuan sendiri. Jangan nak berjenama, hutang keliling pinggan. tak ada maknanya jenama, tak akan dapat tolong kalau di akhirat.

Lainlah kalau beli sebab yakin dengan kualitinya bukan dengan niat untuk menunjuk.

Tepuk dada tanya iman.

rusna wana said...

WAN HAZEL: kod barangan 1Malaysia takde kod kot - just ada label 1Malaysia..

for ANONYMOUS : u r gud writing too - and am agreed wit u, bout the depression can cause mental illness when they dont get what they want..hehee...

UMMU UKASYAH : betul tu ummu, setuju "kalau beli sebab yakin dengan kualitinya bukan dengan niat utk menunjuk"
hati kita yg penting kan...

Wan_hazel said...

Che_Linda

betul tu..kalau beli barang yg berjenama sekadar nak mnyombong baik tak yah..harga mahal tetap brngn yg org lain guna gak...satu beg 2 3 ribu ..dgn 2 3 ribu boleh beli brg2 lain gak..boleh lah jugak bersedekah..

yg penting kita taw ape yg perlu utk diri..sekali sekala nak beli barang berjenama tak salah kalau utk kepuasan sendiri...niat mesti betul..

kalau hidup tak berapa mewah hutang sana sini tak yah lah nak beli barang berjenama..tak de org pandang pun..

Wan_hazel said...

aqishah

inagt no kat depan je...tak yah hafal panjang2..ehehhe...

wan pun setuju..asal selesa dipakai pun dah ok...

Wan_hazel said...

Ummu Ukasyah


wan pun tak pasti..macm mana kalau brgn kita dijual di negara luar??ade kod bar tak?/or label 1 Mlaysia je..

a ah..brgn satu Mlaysia nie murah dan berkualiti...Kedai 1Malaysia pun dah de...semua dah jadi 1Malaysia...

Wan_hazel said...

rusna wana

wan pun tak taw..ade ke tak..tu lah wan tanya dengan kak jentayu nie..ehehe.

amiraliyana said...

rasa mcm setuju dgn che linda.. skg ni pyh gk nk beza antara brg tiruan atau ori.. dua2 mcm nak sama ja. yg tiruan pun lawa2 skali tgk dah mcm ori dah.. erm apapun pilihan tu di tgn kita.. buatlah pilihan yg bijak..=)

amiraliyana said...

nanakimie: sama la mmg tak pernah tau dan ambik tau pun.. hehe main ambik ja kalau dah suka tu.. ni dah tau ni len kali kalo nk beli nk la check jugak kan.. hee

amiraliyana said...

aqishah: sangat setuju dgn anda! =)

kaseh suchi said...

x pernah pulak perasan kat barcode2 ni....hehehe

kalau susu bayi pun china bole tiru main2 x hiraukan kesihatan bayi tu...
pakaian,beg yang x melibatkan keselamatan pengguna ni apatah lagi kan

kaseh suchi said...

betul tu linda....

tapi kalau yang mampu tu x salah menjadikan memiliki barangan berjenama sebagai koleksi memang menjadi trend dorang...yela..nanti boleh menunjuk2 ngan geng dorang jugak..hehe..macam dalam tv...

jangan terkantoi beli barangan x ori sudah

tapi kalau yang biasa2 je...

nanakimie said...

sis rusna wana : cepat2 salin dan hafal...hehe..

nanakimie said...

che linda : betul2....nana bab2 pencuci muka, perfumes memang kena beli ori lah...nanti tak pasal2 rosak kulit muka pakai cuci muka tiruan...apapun yang penting barang tu halal...bukan makanan je kena nengok halal, pencuci muka, alat kosmetik, kasut, baju semua pun kena nengok halal or tak...

nanakimie said...

kaseh suci : tula, diorang fikir keuntungan and kepentingan diri sendiri je..keselamatan pengguna tak fikir.....kalo bab makanan tu memang bahaya lah untuk kita, lagi-lagi untuk budak-budak..

aqishah said...

wan hazel < payah nak ingat tu... hahahhaaaaaa

Wan_hazel said...

kaseh suchi

telur tiruan pun ade..nie kan pulak susu..semua ade je...epal tiruan pun wan ade dengar..otak cina nie geliga kan..

Wan_hazel said...

aqishah

ahhaha..tu lah...

Che_Linda said...

eh, linda baca lagi semalam, baru perasan.. since when harrods ni sebuah jenama>? setahu linda harrods tuh sebuah store yg terkemuka di london tapi it is definitely not a brand... maybe kak jentayu boleh check semula.. tapi linda mmg sgt yakin, harrods tak pernah pun mendapat gelaran sebagai sebuah brand...

Sarah Naiema said...

Bagi sarah la kan, jenama sesuatu barang itu tak penting.. Yang paling penting cantik dan selesa dimata sendiri.. Sebab kekadang yang berjenama nie harga sangat mahal.. Kalau kita tengok 1 barang ori sama dengan 5 barang tak ori..Kira dah untung kan kalau orang yang jenis tak pentingkan sangat jenama nie?

Kalau beli sesuatu barang, harga kenalah berbaloi dan had terhadap kami yang berstatus student.. Maksudnya tidak boleh berlebih-lebihan.. berbelanja secara limit biar kena harga sebagai student..

Tapi tu la, barcode nie bagus juga untuk orang yang jenis pakai barang-barang jenis berjenama nie.. Dan sesuai juga sebagai peringatan kita supaya berjaga-jaga dalam membeli sesuatu barang.. Jangan bagi ditipu oleh si penjual-penjual..

Wan_hazel said...

Che_Linda

eh ade ke kak jentayu cakap harrods tu jenama??atau wan nie amta dah rabun??ehehhe..

Che_Linda said...

wan, try baca previous artikel before...kalau x silap linda, "jenama atau tiruan".... kak jentayu sebut brand guess, coach and harrods... but linda kompom harrods bukan brand.. its just a store located in harrods....

Wan_hazel said...

Che_Linda

owh artikel b4 nie...ingatkan yg nie...hehehe..ptutlh 2 3 kali wan baca tak jumpa2...tengs info tu..

Wan_hazel said...

Sarah Naiema

setuju..wan setuju..ingat2 lah masa berbelanja..barcode nie penting supaya tak tertipu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...