Followers

Friday, 22 July 2011

Blackberry Playbook Tablet Terkini

Assalamualaikum, salam sejahtera dan salam 1Malaysia

Hari ini ambo kembali untuk berkongsi gajet baru dengan demo semua iaitu Blackberry Playbook. Demo pernah dengar tak fasal tablet baru keluaran Blackberry ni? Kalau ada pun mesti yang benar – benar gila gajet punya! Kepada peminat tools jenis iPad atau tablet ini lah masanya untuk shopping!  Kelebihan gajet ini yang paling utama ialah demo semua akan mendapat aplikasi dua alat komunikasi terkini dalam satu gajet iaitu Blackberry + tablet. Playbook ini nipis, ringan dan mudah dipegang kerana berdimensi :5.1″x7.6″x 0.4″ (130mm x 193 mm x 10mm), seberat 400g dan semestinya dilengkapi 3G dan 4G.

Ini adalah yang terbaru sekali dan tengah hangat di pasaran. Ia baru dilancarkan di Malaysia pada bulan ini, Julai 2011. Spesifikasi Blackberry playbook ni ialah Skrin LCD berukuran 7 inci (1024 x 600) dan multi touch dan multi gesture. Tablet pertama dari Blackberry ini  menggunakan OS jenis symmetric multiprocessing iaitu sokongan 2 processor sekali gus. Mempunyai sistem memori cip pemprosesan 1 GHz dual-core dan mempunyai RAM 1GB. Tablet ini juga dilengkapi Flash storage up to 64GB. Apa yang menarik lagi ialah ia mempunyai  kamera 3 megapixel di depan  dan kamera 5 megapixel. Ditambah lagi dengan Video playback merangkumi, H.264, mpeg, DivX , HD Video dan WMV. Mempunyai sistem bunyi Audio playback : mp3, AAC dan wma. Ia mampu merakam video dengan resolusi  High Definition 1080p.

Diserikan lagi dengan  WiFi dan bluetooh untuk melayari alam maya dengan sempurna. Playbook ni juga menyokong Adobe Flash dan HTML 5 untuk memudahkan kita semua menonton video, melayari laman web dan sebagainya dan semestinya ia memudahkan pengguna untuk permainan online dengan dilengkapi aplikasi Adobe Reader, dan Java.

Harga gajet ini ialah 399 poundsterling tetapi jika demo berminat, terkini, tablet ini boleh dimiliki hanya dengan harga RM990 tetapi dengan pakej telekomunikasi Maxis. Tetapi jika demo berminat untuk membeli tablet ini tanpa bersama pakej online, ia tidak dapat digunakan dengan  efektif kerana tablet ini dicipta untuk kegunaan smartphone pertama yang mengabungkan dua fungsi dalam satu gajet.











 
NAHAZA: Ambo pun berminat juga rasanya tapi kena tengok bajet dulu. Bagi yang tengah merancang nak beli ipad ini lah saatnya untuk membuat pilihan terbaik!

38 comments:

IntaNBerliaN said...

wah.. memang canggih lah gajet ni.. kalau tengok sentiasa berkenaan taapi tu la.. bajet tak berapa nak ada.. hahha

terpaksalah berangan je.. hihii

Wan_hazel said...

wan dah taw pasal nie..ehhehe..peminat gadget nie...wan ade wat artikel ak pasal nie..senang2 jenguk lah..

http://wanhazel.blogspot.com/2011/07/blackberry-playbook-tablet.html

gadget tablet nie kelbihan bagi pngguna maxis lah sebab ade pakej dari dia org dgn tablet nie..so bagi pangguna maxis tak rugi kalau beli..ehhehe//

Wan_hazel said...

IntaNBerliaN


hahhaa..betul tu...nanti tahun2 tahun2 depan baru beli kompem harga murah tu..tp akan kua lak gadget baru..nak wat camne bajet tak cukup

nanakimie said...

nana bab2 gajet neh tak ambek taw sangat..hehe....henpon n laptop pun pakai yg bese2 je:) neway, thanks for sharing sis nahaza....teringin tu haruslah ada kan...insyaAllah...dah keje nanti and ada rezeki lebih nak jugak pakai iPad..hehe...

nanakimie said...

sis intan berlian : hehe....canggihkan sis...xpe2..berangan itu perlu...nak wat cmna..kena tunggu ada bajet dulu..t kte beli yer sis:)

nanakimie said...

wan hazel : org laki memang suka ambek taw pasal gajet2 neh..abang nana tu asyek tukar je nset...smua cecanggih dia beli...nana jela pakai nset bese..owh..nana pengguna setia celcom...hehe.....aahkan, selalu kena tgu tahun2 seterusnya baru dapat murah...hehe....

aqishah said...

wah minatnyer ngan gadjet baru ni... baru jer nak cari info tadi.. hurm apa bezanya iPad ngan blackberry playbook ni?

rusna wana said...

gud entry - utk peminat2 gadget tu boleh kongsi ilmu kat sini...

mcm bermnat juga, sebab aku pengguna maxis..mana tau, ada rezeki boleh rembat 1...

Ummu Ukasyah said...

erm.. banyak sangat dah gadget keluar macam cendawan lepas hujan.

Ummi macam nak juga satu gejet canggih-manggih ni, tapi tulah bajet tak ada. Kalau kaya takperlah. Kena utamakan anak dulu sebelum nak beli gajet-gajet ni. Harus menyesal kalau beli, bagus simpan duit untuk masa depan anak.Ukur baju di badan sendiri.

Kalau boleh ummi nak gajet yang sesuai untuk surirumah sepenuh masa dan boleh buat duit. (berangan)

SyUhAdA said...

ooh..2 gajet gbung skali ea..igtkan mcm ipad je..x pyh pkai line bagai..rupanye tak..

Wan_hazel said...

nanakimie

ahhaha...bila dah gila gadget nie berabis pun tak kisah...skang nie je wan dah mula berfikir dari buang duit camtu je..kenapa tak menyimpan..skang wan guna HP nokia 3310 je..Hp lama wan dah rosak...dan tak nak dah beli brg cecanggih sgt..

Wan_hazel said...

aqishah


sama nye..ade lah jugak perbezaan...guna dulu baru taw..ehehhe

Wan_hazel said...

rusna wana

boleh je nak rembat satu...hehehe..or nak rembat dua kasi kat wan satu..a ah pengguna maxis ade kelebihan utk membeli...

Wan_hazel said...

Ummu Ukasyah

gadget canggih manggih kalau tak taw guna tak guna gak...better guna yg kita faham cara guna..baru bisnes jln dgn lancar...Laptop pun dah ok...hehehe


kalau yg suri rumah better beli iPad..lebih baik dari nie..

Wan_hazel said...

SyUhAdA

betul tu dah kira macma moderm dah gadget nie...moderm yg boleh digunakan..tak perlu sambungan ape2..ehehhe..

betul kan wan jika salah info ye

NAHAZA said...

wan hazel : if pengguna maxis memang berbaloi menggunakan tablet ni

NAHAZA said...

intan berlian: berabgan sambil menabung tidak akan sia - sia.. sikit - sikit lama - lama jadi bukit

NAHAZA said...

nanakimie: dah ada laptop dah ok.. gajet ni sesuai untuk sesiapa yang keje menggunakan internet.. sentiasa update online... lagipun nana belajar lagi kan... nanti dah keje bleh la...milikinya

NAHAZA said...

aqishah : beza tablet BB dengan ipad ialah gajet ni full version Blackberry dan tambah fungsi ipad.. so 2 in 1 la... itulah kelebihan tablet BB ni..

NAHAZA said...

rusna : kalau mampu bolehla beli.. byk fungsi... dan tak akan rugi..

NAHAZA said...

ummu: bagus jika berminat nak berbisnes dari rumah.. sesuai sgt guna tablet ni.. sebab leh sentiasa online... dimana - mana jua..dengan spec tablet ni yg sgt mesra pengguna, senang dipegang dan di bawa ke mana saja... sesuai utk org yang suka bisnes..

Wan_hazel said...

NAHAZA

betul tu..emmang berbaloi..dapat byk potongan dan dpt kelebihan

amiraliyana said...

hanya mampu melihat ja la..:)
tunggu keja nanti baru boleh nak pakai yg canggih2 skit.. hee

kaseh suchi said...

blackberry pun ada tablet ka..

aigo....camana saya bole xtau pape sal gadget ni....

gadget mahal2 ni membazir je....kang nak kena bayar bil maxis lagi..
dah la beli tablet tu pun da bribu3 lemon...kang xpasal kena bergadai nak pakai gadget nye pasal...tapi nak gunanya xda la pandai sangat..
hehehe
x ke naya macam tu...

semakin canggih gadget tu semakin mahal harga dia..n semakin sensitif la dia...jadi kalau sapa2 da ada gadget yang canggih2 tu jaga le elok2...besa alat ganti nak baiki gadget2 ni mahal kan

nanakimie said...

ummu akasyah : betul2...ada je trend and gajet terbaru..teringin tu memang lah kan, tapi kita pun kena lah ngk kemampuan kita...anak2 perlu diutamakan:) bukan bermaksud kita kena manjakan anak kita dengan benda2 canggih macam neh...kalo diorang perlu kan laptop beli yang biasa pun ok..janji bole buat kerja,

nanakimie said...

wan hazel : haa...bagus lah tu, pikir untuk masa depan:) simpan sikit2 lama-lama jadi bukit...tula, nset cecanggih pun cepat je rosak kalo kita tak pandai jaga.pakai nset nokia jugak yang tahan neh..hehe..:)

nanakimie said...

sis nahaza : aah, nana masih belajar lagi..hehe....belum mampu untuk miliknya:) lagipun nana bukan pandai sangat gajet2 neh....so, better beli yang biasa je yang nana taw pakai..hehe...nanti dah kerja, nengok orang pkai taw lah mcm mana kan...:)

nanakimie said...

sis nahaza : aah, nana masih belajar lagi..hehe....belum mampu untuk miliknya:) lagipun nana bukan pandai sangat gajet2 neh....so, better beli yang biasa je yang nana taw pakai..hehe...nanti dah kerja, nengok orang pkai taw lah mcm mana kan...:)

aqishah said...

wab hazel < ohh sama jer la yer... opss soriler mmg buta gadget la... huk huk huk.. tapi macam murah lak blackberry playbook ni rege rm900 jer.. tapi mesti mahal bayar bulan2 kan???

nanakimie said...

kaseh suchi : hehe...suka ayat bawah tu:) memang semakin mahal n semakin sensitif...buat orang yang tak pandai guna, mmg kena pikir banyak kali nak beli ke tak...belajar dulu mcm mana nak guna baru boleh beli kan...hehe....nanti dah beli tak taw guna.rugi lah..tapi buat yang taw guna, kena lah jaga elok2....:)

Wan_hazel said...

amiraliyana

dah keje nanti baru beli kan..tp kalau kerje byk lagi tanggungjawab taw...hehehe

Wan_hazel said...

kaseh suchi

betul tu kase...macmam HP wan yg dah rosak tu..cuma jatuh je...terus takleh guna..alahai sensitif nye..skang nak repair pun dah malas..gun aje lah hp 3310...jatuh tgkat 6 pun masih boleh guna..ehehhe..

Wan_hazel said...

nanakimie

a ah ,,tu lah...canggih memnag canggih..tp tu lah..duit makin lah canggih..ahahha

Wan_hazel said...

aqishah


kalau bayar bulan semesti nya harga akan naik...nak kene bayar maxis tu gak..kan ke pakej tu..so dari kelebihan yg diberikan tu dia or ade tekni kpemasaran yg baik punya...dalam diam leh dapat keuntungan

nanakimie said...

wan hazel : haha....duit mana ada canggih:) serupa tu lah jugak..hehe....nak gajet canggih2 kena bayar lebih lah kan:)

aqishah said...

tulah strategi pemasaran kan..mesti ada keuntungan pihak lain.. lagipun trend anak muda sume berlumba2 kejar yg terkini dan canggih... kau ada?.. hahahahaha

yg lama gak d biarkan... huhuhu

x per la tunggu mampu memilikinya dan sudah tiba masa utk menggunakannya.. kalo x perlu buat apa kita nak beli kan..

Wan_hazel said...

nanakimie

a ah..kalau tak brapa mampu beli je made in china..rupa sama tapi function tak sama..ehehhe

Wan_hazel said...

aqishah

yep..kalu tak perlu wat ape nak beli..bende tu bukan keperluan pun..kemahuan..kemahuan nie kalau diikut kn sgt memakan diri..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...