Followers

Thursday, 23 June 2011

Beg Plastik? TIDAKKKKKKKKK!!!


Hai semua. Kita jumpa lagi. Tapi kali ni, CB ingat nak tukar angin kejap, tak mahu cakap pasal Sabah.  CB tiba-tiba terdetik mahu berborak pasal penggunaan beg plastik.  Sekarang ni CB perasan kalau hari Sabtu ja mesti kurang sikit orang membelah-belah di pasar raya.  

Baru CB teringat, Hari Sabtu kan hari ‘No Plastic Bag’.  Tapi CB terfikir, kenapa sesetengah kita susah mahu shopping kalau beg plastik tak disediakan? Bukan susah pun.  Kan kita boleh sediakan beg serba guna kita sendiri. Kalau CB, CB pun akan bawa beg sendiri. Bukan satu tapi dua beg.   Satu beg Ikea biru yang besar tu dan satu lagi beg kecil untuk barang basah macam udang, sayur macam tu.

CB terpegun dan respek sama orang yang tak bawak beg sendiri tapi pada masa yang sama, masih tak gunakan plastik yang dibekalkan di pasar raya. Durang (mereka) masih sanggup angkut barang yang dibeli satu per satu masuk dalam kereta dengan sabar.  Inilah antara manusia yang patut dicontohi.

Tapi ada sesetengah orang ni kaya.  “Ala, takat 20 sen ja untuk satu plastik. Kalau lima baru seringgit, 10 baru dua ringgit”.  Tapi harus diingat, isu ni tidak akan dilaksanakan tanpa sebab.   
 







 Cik Bibiran: Ha, sebab penggunaan beg plastik akan CB bincangkan di topik CB akan datang.  Jadi, jumpa lagi, ya.  Bye semua. 

30 comments:

rusna wana said...

Tahap kesedaran di kalangan pengguna masih kurang lagi tentang kempen yg kerajaan lancarkan iaitu " no plastic bag on saturday'..tp tak salah kan, kalau kita bawa shopping bag kita sendiri...
setuju dngan pasaraya Tesco - dengan penggunaan shoping bag sendiri kita akan mendapat point untuk dikumpul didalam kad kita...harap pasaraya lain, memberi diskaun kepda pengguna yg bawa shping bag sendiri..contohnya: bagi diskaun RM0.50 ker..? ok tak?

CikBibiran said...

oooo, CB slalu soping di carrefour ja sbb situ ja yg ada dekat dgn umah CB.... jadi CB xtau pasal point2 di tesco tuh...

CB lagik suka guna beg sendiri sbb mcm best ja.... cuma CB sedih sbb masih ada org yg anggap perkara beg plastik ni benda yg remeh padahal boleh efek bumi kita....

amiraliyana said...

oh yaka pasaraya tesco buat camtu baguslah.lama dah tak pergi shopping kat tesco. suka shopping situ.*tetiba. tukar topik jap*

CikBibiran said...

nanti amiraliyana kalau nak soping tuh, pergilah ke tesco.... boleh tolong save the earth.... CB susah mo jalan ke tesco sbb jauh.. Mo soping di tmpt jauh sambil bawak baby kecik, payah skit........... nanti baby besar skit, CB join soping di tesco.....

amiraliyana said...

mira memang suka shopping situ cik bibiran tapi jrg2 pergi la. =) kem salam baby cik bibiran..hee

Wan_hazel said...

skang nie setiap hari ahad kot..hari o plastic beg...pergi kedai kene bawak bakul sndri

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Elok jugak kempen nie,tuk selamatkn bumi yg semakin tua!.kdg2 trlupa gak nk bwk bag serbaguna..tp skrg mmg simpan lam kete..mudah nk soping!

Azie Azman said...

azie kalau setakat beli barang kecik selalunya memang tak ambil beg plastik pun..
tak pun barang azie beli letak dlm handbag je sebab bawak handbag besar punya kalau hari sbtu =D

fara anak abah said...

India yang lebih mundur ni pon xguna plastik..kenapa Msia yang lebih maju xboleh nak puasa dari gunakan plastik??pelik..huu

CikBibiran said...

amiraliyana,ehehe, nanti CB smpikan salam tuh ya.. pasal soping beg sendiri, teringat 1 insiden... pergi hari sabtu sorang2 ke alamanda beli brg keperluan... siap amik itu ini, ngam2 diaper pet2 pun jual murah, amikla 1 pek... skali pergi kaunter, beg biru IKEA CB tuh penuh gila.. kalau penuh, xpa... tp ni terlampau berat! bygkan beg IKEA yg besar tuhpenuh+berat... beria2 laaa CB angkat bakul berat tuh di bahu sebelah dan tgn sebelah pikul beg kecik yg berisi bhn basah... smpi kereta mcm mo tercabut tgn.... smpi umah pulak, baru mintak husband turun bawah dgn troli angkat brg2 tuh... penat mmg penat, tp rasa diri puas dpt tolong kurangkan penggunaan plastik... lagipun CB anggap tuh exercise tgn, and senaman sbb da berpeluh2 angkat bakul berat... eheheh

Aidah said...

kesedaran pengguna tentang "kurangkan penggunaan plastik bag" harus ditingkatkan. sekurang2nya setiap keluarga ada 1 beg-serba-guna ( cth: tesco-biru, giant-hijau ) untuk shopping. dah tak perlu nak guna plastik bag tu. memanglah tak boleh nak kurangkan terus penggunaan beg plastik tapi sekurang2nya kita boleh meminimumkan penggunaannya. yang penting diri sendiri kena mulakan guna beg-guna-semula baru kita boleh seru orang lain untuk jadi macam kita kan...

Hanis said...

Oh begitu. Sebelum ini, saya sering menggunakan beg plastik dengan alasan "Pengguna susah ingin membawa barang2 ke mana-mana" Tetapi selepas baca entry ini, terus mendapat ikhtibar. SAY NO TO PLASTIC BAG! Kita pun boleh bawa beg sendiri yang terdiri daripada kain kerana barangan plastik tidak boleh dihancurkan. Tetapi sekarang seorang saintis telah mencipta plastik yang boleh dihancurkan, harap2 perkara ini boleh membantu dunia yang semakin panas ini.

kaseh suchi said...

hehe...beg plastik tesco pun biodegradile tau...bole la guna wat plastik sampah...dari guna plastik sampah warna hitam yng x biodegradble tu..bek guma plastik tesco...

ye r mana tau kowang ada simpan ag beg plastik tesco yng lama2 sblom bawak beg serbaguna kan....

AtiQah said...

tahap kesedaran masyarakat malaysia masih kurang terhadap penggunaan beg plastik... dengan adanya no plastik bag day setiap hari sabtu, ini menjadi satu batu loncatan untuk negara kita ke arah no plastik for everyday..

Mia said...

best gie pake beg.. x pyh serabutkan otak mok simpan/buang mana plastik.. hehehe.. =) *and beg nampak cute lagi dari plastik beg XP

Thanks~~

CikBibiran said...

SEMUA: terima kasih byk2 atas komen.. tapi CB rasa kan, kalau boleh, jgnlaa tunggu hari sabtu ja ndak guna beg plastik tuh.. kalau bulih, kita try hari2 lain x guna plastik... standby beg soping kita sendiri di dalam handbag... kan boleh dilipat kecil+ringan..... kita sayang bumi, bumi pun akan syg kita.... kalau bumi sudah mula menangis, manusia pun akan ikut menangis juga....

♥EiDaEiRaFiZie♥ said...

kat tempat sy stipa hari sabtu kena bwk bakul n x guna plastik. bgs betul idea kerajaan buat mcm ni. dpt elakkan pencemaran berlaku.hihihi

iJaNg said...

EIDA: kalo x buat mcmtuh, rakyat xkan sedar tentang bahaya beg plastik nie.. tp sedih jugak, masih ramai lagi sanggup beli plasktik 20sen.. kalau CB tauke supermarket tuh, hari sabtu xkan ada beg plastik dan xkan jual beg plastik.. kalau mo beli brg, bawak beg sendiri.. xda bawak beg sendiri, pakai troli, angkat satu persatu brg masukkan ke kereta... eheheheh

fiezahkecik said...

bagus jugak kempen macam ni dijalankan. sekurang2nya, kurang pengunaan plastik beg.

p/s: 20sen kalau tiap kedai dan tiap minggu nak bayar plastik beg tu lama2 jadi mahal jugak

CikBibiran said...

FIEZAH: betul.. tiap minggu spend 20sen, kalau sehari tuh guna 5 plastik, da rm1... skit pun, tapi bumi pasti akan terjejas. dan kalau sorg2 sopping hari sabtu, mestilah terasa susah skit sbb kena bawak beg sendiri.. cuba bawak kawan.. kalau yg da berkeluarga tuh, bawakla husband atau wife... hari tanpa plastik bukan bermaksud kita kena sekat perbelanjaan kita. bawak beg sendiri ja, tp kebanyakan org pun masih susah mau amalkan sikap cmtuh...

Wan_hazel said...

hbetul2..law bumi menangis kita pun turut menagis jugak...betul tu...wan sokong..jadi sayangilah bumi kita..

CikBibiran said...

WAN HZEL: bila bumi da menangis, mo nyesal pun ndak guna... no wonder skrg ni cuaca mcm lain mcm ja.. kalau panas, panas smpi cucuk ke tulang...... yg kesian generasi2 kita akan dtg.. dorg yg akan terima kesan buruk dgn lebih teruk....

nanakimie said...

huhu....tula bila orang dah senang...nak apa-apa beli je...tak pikir apa2 keburukan kan sis...nana jrg shoping...tapi kalo mcm beli brg tu kadang nana tak mintak pon plastik..terus masok beg,senang..

♥ echot comeL ! said...

musnahnya bumi kerana manusia~

Wan_hazel said...

a ah CB..mungkin kesan akan nampak pada masa hadapan..skang nie pun cuaca dah tak ikut musim..kadang kadang hairan..belum musim hujan pun dah hujan tak henti2..bumi pun pandai merajuk..

CikBibiran said...

OLS: CB balas skaligus ja la... da hari jumaat ni, mood menulis makin kurang.. asyik teringat anak2 ja... ahaha.. tu la.. kalau kita sygkan bumi kita, kalau kita pikrikan masa depan anak cucu kita, jom kita start sayangkan bumi kita mulai skrg... bukan esok, bukan minggu depan tau... start now... tu la.. kalau panas, panas memanjang... kalau ujan, ujan memanjang... panas kemarau.. ujan banjir.. kita yg x kena jadik mangsa banjir, ndaklaa rasa apa2.. yg kesian mangsa2 tuh... rugi duit, tenaga etc... kan?

nanakimie said...

aah kan, kesian kt diorang..so, kte semua kena jaga alam sekitar dgn sebaiknya.....no more plastic!:)

CikBibiran said...

NANKIMIE: setuju... standby ja beg sendiri kalau ke mana2.....

Wan_hazel said...

sila bawak beg sekolah je..ahahha

aqishah said...

kekdg shopping ari sabtu .. huhuhu no beg plastik okey... tapi terpaksa bayar gak le sbb lupa nak bawa beg sendiri.. hihihi

tapi satu jer tau.. jgn mare eh.. pelupa tul sy ni>>>

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...