Followers

Wednesday, 29 June 2011

Ambuyat (Makanan Tradisional Sabah)



Pernah makan ambuyat?  Cik Bibiran bet mesti kamu belum pernah try ambuyat. Sesetengah orang Sabah sendiri pun belum pernah try. Kalau dengar nama ambuyat memang pelik tapi bagi orang Sabah, ia makanan yang sungguh menyelerakan termasuk Cik Bibiran sendiri.

Untuk buat ambuyat ni senang saja iaitu dengan menggunakan tepung sagu.  Tapi tepung sagu ni bukan tepung sagu yang biasa, ia menggunakan tepung sagu rumbia kerana dibuat dari pokok rumbia.    Tepung sagu rumbia digaul bersama air panas yang mendidih hingga  menjadi kental dan kembang. Seperti fungsi nasi, ambuyat mampu membuatkan kita kenyang.  Namun, mesti makan dengan lauk sebab rasanya tawar.

Cik Bibiran ingat lagi, time dulu emak Cik Bibiran selalu hidangkan ambuyat bersama-sama dengan kuah asam pedas, kangkung masak belacan dan satu lagi jeruk kucai (bukan sayur kucai tau) yang berwarna putih, berbentuk bulat dan masam.  Memang sangat sedap terutama bila dijamah beramai-ramai dan oh ya, hampir terlupa, kalau makan ambuyat ni, harus menggunakan penyepit kayu dan boleh ditelan terus tanpa mengunyahnya.

 

Cik Bibiran pernah ajak kawan Cik Bibiran yang asal dari KL untuk merasa ambuyat ketika kami datang ke Beaufort atas urusan kerja rasmi.  Mula-mula memang dia macam keberatan sebab dia kata rupa ambuyat ni pelik, macam gam.  Tapi bila dia makan ambuyat tu, dia terus tak henti-henti makan sampai habis.

 Pendek kata, kalau datang Sabah terutama kawasan-kawasan tertentu, cubalah ambuyat ni.  Memang takkan rugi meneroka sesuatu yang baru. 








Cik Bibiran: Ok, Cik Bibiran nak berhenti di sini dulu sebab mahu telefon kawan Cik Bibiran di Beaufort pesan tepung sagu rumbia.  Hehehehe. Ok, bye-bye.

33 comments:

rusna wana said...

wow- terliur dibuat..:-)
dh lama tak makan ambuyat ni..yelah sekarang kat KL, mana nk cari ambuyat..nk buat sendiri pun tak pandai..heheee..

AcuRose said...

uh..belum pernah rasa lagi, mcm mana rasanya ya? rupanya seperti gam tepung ubi?..tpi dpt souvenir stick ambuyat tu dari brunei. Rasanya favorite dish kat brunei juga kan?.. Stick tu acu pakai time mkn meggi je. :). Kat KL ni mana nak dpt ambuyat? teringin nak rasa...

CikBibiran said...

RUSNA: nak bancuh pun kena org yg pandai.. kalau ndak, mmg xjadi kan? CB ingat dulu time kecik2, CB mau tolong ibu CB bancuh ambuyat ni, ibu CB ndak bagi.. Dia kata buat ambuyat ni kena betul2, nanti ndak jadi.... kalo mo beli tepungnya pun jauh di beaufort baru ada,kan????

ACUROSE: a'ah, brunei pun makan ambuyat jugak...rasanya ermmm tawar ja sbnrnya.. tu pasal kena makan dgn lauk lain.. mmg liat mcm kanji tp kalau ditelan jgn bimbang, ndak laaa smpi terceki @ tersedak... lembut ja...

kaseh suchi said...

waaa...macam makanan org cina je,,pasai kena guna chopstick..hahahaha

tapi seyes x penah cuba....
menda ni makan ngan nasi ke....

itulah malaysia...bervariasi dari semua aspek termasuk makanan.. =)

Wan_hazel said...

yang nie Wan suka mam..Sabah sarawak tak jauh ..bende nie sama je ramuan nye cuma nama je berbeza..KIta orang kat Sarawak panggil makanan nie..Nama nya "linut"..Rasa macam gam..dibuat dari tepung mantak or tepung dari pokok sagu (pokok mulung)..

Ppa Wan slalu wat..Simple je wat makanan nie..ada air panas dan tepung gaul2 dan siap..ehehe..Nak sedap lagi tambha ikan bilis..nyam nyam..Time time hujan sedap lah makan nie..

fara anak abah said...

wahhh!!bunyi cm menarik!ni yang rasa mcm nak transit kat sana dulu nih b4 balik msia..haha

Si kOtAk HaTi said...

wah....best entry nie...saya x penah dgr pasal ambuyat..this is my first time..nmpk macam sedap saje...insyaallah...ada kelapangan, nak try la...(^_^)

nanakimie said...

ow...macam bubur la yer sis,ase tawar...hehe...harus cuba neh:) bila ntah nana nak datang sabah:)

AtiQah said...

wahh!! ambuyat.. sedap wooo.. kalu family sya.. drg makan ambuyat ngn ayam masak kari.. sedap juga..^^

♥EiDaEiRaFiZie♥ said...

huhu..pertama kali dgr ni. mesti sedapkan.hihi

iJaNg said...

OLS: thank u for the comments.... CB campur ja laa jawapankomen2 diatas terus ya..

kayu tuh mmg mcm chopstick tp kalau makan ambuyat, ambil skit then pusing2 chopstick tuh...pastu terus ngaum masuk dlm mulut....

benda ni ndak payah makan dgn nasik... ambuyat ni da kira mcm nasi sbb da cukup mengenyangkan...

tapi rasanya tawar... yet still menyelerakan... depend kat certain people.. ada yg makan dgn kari ayam, kalau CB slalu makan dengan asam pedas+kangkung belacan.... WAJIB... ahahahaha....

cuma kalau di sabah pun, bukan semua tmpt ada... susah skit.. slalu yg byk di kwsn beaufort... tmpt lain CB ndak pastilah pulak... cakap ja tepung sagu mo buat ambuyat... mesti org tau.... ;-)

mula2 tuh kalau nmpk rupa ambuyat yg da siap ni mmg kamu rasa mcm berpikir 2-3kali mau masukkan dlm mulut.... tp trust me, u wont regret it..... kalau ndak sedap, CB sure xkan beria2 suruh kamu try... eheheheh

Wan_hazel said...

best lah CB..bab sudi reply komen blogger lain..camnie lah baru best..ehehhe..law admin sudi reply komen makna nye admin nie menghargai pngunjung blog nie..terima kasih..

fiezahkecik said...

hehe.. tak jauh bezanya dengan sarawak. kat sini pun ada ambuyat ni cuma kat sini tak panggil ambuyat. kat sini panggil linut. Dibuat dari tepung sagu jugak.hehehe. jarang nak makan ambuyat ni. hehe

mira bia said...

masa tgk kat tv aritu mmg teringin nk makan tgk org tu main tarik2 ambuyat tu. kenyal kan.. kira cm pengganti nasik gak la eh sebab dia tawar dan makan dengan lauk?

CikBibiran said...

WAN HAZEL: tq.. CB mmg suka bab2 reply-mengreply nie... lagipun kita boley berkomunikasi.. nama pun portal utk berkongsi maklumat kan?

FIEZAH: nanti CB cuba kirim sama kawan CB.. dia tgh cuti di kampungnya tuh.. ari tuh dia tanya CB mo kirim apa dr swk, CB ndak tau mo jawab apa... kek lapis da slalu makan, terubuk pulak CB ndak brapa pandai makan.... ehehehe... Linut kan? tq for the info ya....!

CikBibiran said...

MIRA: betul.. ambuyat ni kira gantikan nasik... sbb dia da cukup kental+kenyal... siap makan dgn lauk... rasa pun tawar cm nasik gak... kalau suda bosan makan nasi, makan ambuyat pula.... mmg best betul!

padlie said...

Dulu ada orang offer ambuyat kat saya.. Malangnya saya tak berapa boleh terima makanan jenis ni.. Memang unik makanan ni, walaupun bentuk lain tapi boleh dimakan seperti kita makan nasi.. Ada lauk.. Memang ramai yang gemarkannya bila dah cuba..

Makan tak kenyang..

CikBibiran said...

Padlie, CB mmg setuju.. Ada org yang jenis ok, dia bulih makan ambuyat even 1st time .. Tapi yang jenis 'jual mahal' bab makanan, mmg akan susah mau makan lagi2 rupa ambuyat ni pelik, mcm gam... ada kwn CB yang dari KL pun suka makan ambuyat, dan ada pula kawan sabahan CB, x mau makan ambuyat. terbalik pulak.

Aidah said...

wah dengar cerita saje dah tau sedap kan. CB tau tak mana boleh dapat tepung ambuyat ni di semenanjung? teringin lah mau rasa...

amiraliyana said...

betul cakap wan hazel. sbb tu bila ada post dari cik bibiran mira lagi bertambah2 suka komen sebab tau cik bibiran pasti reply.=)

oh.. memang best eh? takpa2 nanti kalau satu hari nanti pergi sabah benda wajib rasa memang ambuyat ni la..hehe

macam sedap ja cik bibiran cakap makan ambuyat ni dengan asam pedas n kangkung belacan..

CikBibiran said...

AIDAH, huhu, sdgkan di sabah sendiri pun xsemua tmpt ada ambuyat ni.. kalau sabah so far CB tau beaufort ja... tu pun kawan CB yg dr beaufort tuh da jarang balik kampung dia... tu yg CB sendiri da susah mo dpt stok ambuyat.... kalau aidah mo try, nanti insyaAllah kalau ngam2 kawan CB tuh balik kg, CB pesan sama dia...

AMIRALIYANA: ehehehe.. CB ni kaki reply... kalau lambat reply tuh maksudnya CB outstesen, atau cuti atau mmg terlampau byk kerja.. ni pun curi reply kejap sementara mengurus kerja ISO nie.. a'ah, lain org lain citarasa.. ada yg makan dgn kari.. tai CB xpenah pula cmtuh.. slalunya kangkung belacan dgn asam pedas... adui, mo terliur suda nie...

Aidah said...

la susah yer sekarang nak dapatkan tepung ambuyat tu... takper, andai kata CB nak beli, bagitahu saya tau. =)..

amiraliyana said...

oh.. paham2.. reply lambat xpa janji reply.. hehe

ngeh2.. sudah terliur ya CB..=)

amiraliyana said...

oh.. paham2.. reply lambat xpa janji reply.. hehe

ngeh2.. sudah terliur ya CB..=)

Ummu Ukasyah said...

Kalau kat sarawak ni dipanggil linut di kalangan orang melanau.

Tak pernah lagi makan ambuyat atau linut sebab nenek cakap keturunan nenek pantang nanti sakit apa entah.

apa-apapun sepupu-sepupu semua redah je.Makan je, tak ingat pantang larang.

Tak tahu lah kenapa linut atau ambuyat pun boleh jadi pantang bagi segelintir family.

CikBibiran said...

AIDAH: insyaAllah kalau ada stok, nanti CB inform Aidah, ya...

AMIRALIYANA: ehehehe, opppsss, terlebih suda CB... tp mmg sudah kempunan mo makan ambuyat nie...

UMMU: mungkin itu pantang dulu2.. skrg ni kami ok ja.. dr dulu CB suda belasah ambuyat.... linut, perhaps one day mo try linut nie...

Wan_hazel said...

a ah lah kan CB..tapi ramai admin kat sini tak de lak yg sudi reply komen org..cam tak best lak..bukan nak mrendahkan dia org cuma macam tak de mood nak komen..ape kata semua admin rakan satu klik ekot contoh cik bibiran nie..kan ke best...bila tanya mesti dapat jawapan...pendapat wan je...Berkongsi bukan sekadar komunikasi satu hala tapi perlu jugak komunkasi dua hala..memberi dan menerima..

CikBibiran said...

WAN HAZEL: tq.. nanti CB akan informkan dekat bigbos ya... sebab ada few rakan klik tuh kdg2 jarang di opis, kerja luar... CB ni ehehe, kira sibuk gak, tp sebab kaki reply, CB bukak jugak kejap page ni tgk2 apa komen atau soalan dr kawan2 semua.... jgn ndak ada mood pulak... teruskan ja ikuti perkembangan rakan klik nie ya.....

Syima Emi said...

saya penah makan.. tapi kawan yg ajar tu org sarawak.. mmg dia buat sendiri..sedap gak.. hehehe

Aidah said...

thanx CB..

CikBibiran said...

SYIMA: CB pun baru dpt tau jugak yg dari swk tuh, linut... ehehehe

AIDAH: welkam dear.. ;-)

AyuArjuna BiGoshh said...

teringin nak makan. salah satu makanan tradisi yang unik dan lain daripada yang lain. Harusnya kalau mahu menikmatinya kena pergi ke sabah bah :)

aqishah said...

x lalu nak makan... pernah kawan offer makan ambuyat ni tp tak pernah try pun :P

nmpk mcm kenyal2 gitu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...