Followers

Wednesday, 6 April 2011

Menangis Aje!


Bayi dan tangisan memang tak dapat dipisahkan. Sunyikan...kalau bayi tak menangis! Tapi anda tahu? Bayi menangis bukan hanya disebabkan sakit, tapi mereka guna tangisan untuk berkomunikasi! Nak tau apa erti tangisan bayi? Sebenarnya ada 7 faktor bayi menangis, tapi mummy akan pecahkan kepada 2 siri ye! 4 erti tangisan bayi bagi siri ini ialah ;

Lapar
Rasanya semua ibu bapa tahu tanda ini. Bila bayi menangis cepat-cepat susu dibancuh! Bagi memastikan bayi tidur lena dan kurang terjaga, susukan mereka secukupnya dulu ye!


Basah
Faktor ini pun mummy yakin kebanyakan ibu bapa ‘alert’.  Tukar lampin bayi lebih kerap untuk mengelakkan ruam lampin. 


Keselesaan
Pastikan ruang tidurnya selesa dan kemas. Tak perlulah dilonggokkan segala permainan di ruang tidurnya kerana ia akan melemaskan bayi anda! Letak apa yang perlu sahaja seperti bantal peluk dan selimut.


Suhu bilik
Mummy rasa anak-anak zaman sekarang ni kebanyakannya dimanjakan dengan ‘aircond’. Tapi, suhu bilik yang terlalu sejuk atau terlalu panas juga membuatkan bayi tidak selesa. Suhu bilik terbaik adalah 27°C!
 









Zarra: Nantikan 3 lagi faktor bayi menangis dalam siri akan datang ye!   

17 comments:

yantz-yeem said...

baby mmg slalu menangis..kalo nangis kita riso..kalo x nangis lagi bertambah riso...takut ada yg x kena..so as parents sabar byk2 yea...

Sherry said...

ya sekarang bayi lucky ada air con enjoy

::sarah:: said...

baby..comel..=)

mar said...

Teringat anak sulung yang kerap menangis dari masa berpantang sehingga umur setahun lebih baru la kurang.kata orang tua-tua 'sawan tangis'.Ye ke?

Sherry said...

baby crying too long can cause colic

nurul nabila bt medan said...

ouwh terase sayer ~
sbb mak kate saye selalu nanges time kecik !
ala senang kate mudah tersentuh hatiku.
auw3
:)

♥CHaRa♥ said...

haha..tringat plak kat adik masa kecik.masa kecik dia senyap tapi bila dah besar hati mudah sgt tersentuh...hihi

Cute MuM said...

kalo dania mesti menangis bila panas.. Dania nie cepat berpeluh.. kalo panas memang susah nak tido..

Joel Leslie said...

baby memang kuat nangis .. tapi bukan salah mereka.. mereka tak tau kalau mereka nangis susahkan ibu bapa .. kan mereka masih kecil , blom dpt fikir ... tapi annoying juga kalau baby nangis .. gegar 1 dunia .. kuang3 ! :p hehehe .. tapi masa besar pun, ada yang masih kuat menangis .. :3

story of my life said...

pernah sy terbaca dalam satu research baby yg kuat menangis bila besar dia akan cepat belajar ..tak tahu la btuk ke tidak

rusna wana said...

kalau baby menangis tengah malam - smpai ke pagi lah tak dapat tidur..klu baby tak sihat - mama pun jadi tak sihat jugak...

nanakimie said...

yg nana taw bby ngs sama ada dia lpar or pampers pnuh..hehe..tu je:)

Mia said...

Haih... layan je.. nama sudah Bayi kan, mestilah banyak kerenah.. tapi, janganlah nak marah tak tentu pasal gara2 mereka.. kesian mereka..

Sayangilah setiap insan yg bernyawa. Hargailah kehadiran kehidupa baru. Lindungilah mereka. Terimalah mereka seada-adanya.

Thanks!

amiraliyana said...

ohh yaka? baby nangis untuk berkomunikasi jugak? baru tau ni..

Sarah Naiema said...

Owh, baru taw mengenai komunikasi nie..ingatkan bayi menangis disebabkan lapar dan kurang selesa dengan pamper..rupanya2 bayi nie boleh jugak rasa rimas dengan persekitaran..

Tapi sara pelik gan sepupu sarah yang baru berusia setahun lebih..dia lau dgn orang yang dia tak berapa kenal, dia nagis jer lau dukung..lau dgn mak sendiri, ok pula.. Maybe tu isyarat dia tak selesa gan orang dia tak kenali..^^

Tapi bila pikir2 balik, biasa budak2 setahun jagung nie banyak karenah ckit..So, banyak2 bersabar la sebagai ibu dan bapa=)

Ummu Ukasyah said...

Kalau Ukasyah, menangis bila panas. aircond atau kipas kena pasang 24 jam. Bila panas je, mesti Ukasyah garu-garu kepala.

Bila dah hilang peluh, mulalah dia aktif beraktiviti.

Wan_hazel said...

betul tu mummy..anak sepupu wan.law tak de air cond tak tidur..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...