Followers

Thursday, 14 April 2011

External Hard Disk Drive


Assalamualaikum dan salam 1Malaysia..

Dah agak lama ambo tidak berceloteh dalam blog 1klik ni….bukan sengaja tapi ada komitmen yang lebih penting. Hari ini ambo ingin berkongsi dengan demo semua tentang  External Hard Disk Drive.  Adik-beradik dengan komputer ni bukan gajet terkini tapi ia salah satu dari revolusi teknologi pepijat eletronik. Gajet ini sebenarnya berasal dari hard disk yang ada dalam CPU komputer kito yang besar tu. 

Tapi teknologi adalah untuk memudahkan dan mempercepatkan kerja kito   maka diwujudkan external hard disk drive. Dengan adanya gajet ini  yang biasanya hanya sebesar tapak tangan, segala data dan maklumat yang ada bukan hanya boleh disimpan di dalam komputer desktop sahaja malah segala data itu boleh kito bawa ke mana sahaja dengan syarat semua data disimpan dalam external hard disk drive tu. 

Ia mempunyai kelajuan yang tinggi berbanding hard disk desktop dan boleh menyimpan data dari  120Giga hingga 1.2Terra dan harganya  antara RM100 - RM400.  Dihubungkan ke komputer atau laptop melalui USB port dan ada juga yang wireless.  External hard disk drive ni sesuai untuk demo  yang suka simpan data berbentuk audio, visual dan media yang memerlukan kapasiti yang besar dan laju contohnya lagu – lagu, gambar digital dan video. Ia mendapat sambutan terhangat di pasaran kerana  reka bentuk  dan warna yang menarik. Pendek kata, ia memudahkan dan sangat berguna kepada pengguna pepijat elektronik pada hari ini.
 






Nahaza : Ambo tengok ramai ore beli bendo ni sebab ia comel, keperluan dan kemampuan tu belakang kira…. Ish.. ish… ish…..tak boleh macam tu!  ^_^  

18 comments:

aqishah said...

bru jek gi survey minggu lepas... hurm macam2 color ada ek... mahal la jgk... member nak simpan video la tu.. mmg kena ada satu external hard disk ni..

story of my life said...

comel gak external h.disk nie..

... Ana... said...

comella external disk ni

♥CHaRa♥ said...

comel je external hard disk ni.
lbh2x lg wana pink;)

Nahaza said...

aqishah: memang hard disk drive mahal sebab kapasiti yang besar dan kelajuanya yang memberi kemudahan kepada penggunanya. Ia memang sesuai untuk orang yg suka simpan movie, gambar dan video...

NAHAZA said...

strory of my life: external hard disk ni memang direka comel kerana ia juga dikategorikan juga sebagai aksesori komputer... sebab tu cute!

NAHAZA said...

ana: memang comel... banyak lagi rekabentuk yang tak diletak kan di sini takut nanti ramai yang terpengaruh... hehehehe

NAHAZA said...

chara: macam - macam warna ada... colourful..

AcuRose said...

yup..mmg berguna pakai external hd ni.. saiz pun kecik boleh bwk kemana2, lebih kurang thumb drive jgak. mcm2 corak dan pattern..mmg cute.

cikpuanhady said...

me mmg perlu external hardisk sbb suka dload citer dan simpan..hehe..

Blogshop kami :Nak cari handbag LV, Longchamp, souvenir? Meh klik sini

Jom skodeng :Belog Kami : Notre Belle Histoire

Cute MuM said...

teringin gak nak beli untuk simpan gambar..

Joel Leslie said...

wowww ... cutenyer ! nak beli lah *buat2 ada duit :p* colourful lagi tu ! mmg bestlah kaalau dpt belikan :) hehehe

NAHAZA said...

joel: beli jika perlu.. baru kita jadi pengguna yang bijak.

cute mum: memang sesuai External har disk ni jika perlukan ruang untuk simpan gambar..

cik puan hady: sgt perlu la jika nak simpan movie.. semua dlm btk digital kan skrg...

acu rose: memang direka cute utk tarikan kepada pengguna gajet elektronik...

nanakimie said...

nana da lama teringin nak bli external..tp xbeli2..hehe..dahulukan duit pada yg lebih penting:)insyaAllah satu hari nnt external comey2 neh milik nana:)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

hubby ada beli satu tapi takdela colorfull mcm ne

Mia said...

mia simpan duit dulu, bru dpt beli external yg mia nak sgt tu.. :) tak ksah ngn luaran nya, tapi lebih pentingkan dalamannya. :)

amiraliyana said...

coeml jek external skang. dedulu warna hitam jek.

ingat teringin gak nak beli nak simpan lagu2, movie2 yang ada dalam laptop ni. buat berat laptop jek.

Wan_hazel said...

ade buruk dan ade baiknye..law terkena virus..alamak satu atau dua hari nak kene scan..hahaha...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...