Followers

Friday, 4 March 2011

Tabiat Orang Kita





Orang kita sekarang  mewah sungguh dengan makanan segera. merata-rata temapat ada. Jentayu salah seorang daripadanya. Terlintas nak makan apa terus pergi drive thru. “Bang Double Mc Chicken 1 set”. Fast, accurate , easy. Berketepatan dengan tag line Mc D. Kalau malas lagi boleh delivery order. Call Mc D Delivery  di talian 1300-13-1300. Lagi cekap, tak payah susah-susah nak berjalan, nak beratur panjang. Tunggu dalam setengah jam, abang Mc D sampai membawa prosperity burger , ubi kentang dan pepsi large set lagi.  Makan pula pukul 11 malam. Lapar punya pasal. Pastu tidur dengan nyenyaknya.

Zaman sekarang, Mc D, Kfc, Pizza Hut, Secrect Recipes adalah makanan harian orang kita. Chocolate Indulgence dan Cheese Cake sedap sangat…..KFC It’s finger Lickin’ Good. Jentayu pun serasi bersama dengan semua tu...memang sedap. 

Untuk tahu kisah selanjutnya, kita tunggu episod seterusnya. Tunggu......



 



Pesan Jentayu: Makan pun perlu berhemah tau..

13 comments:

AnakIbu said...

asyik makan fast food boring juga..kan bagus kalau kedai nasi campur boleh delivery atau drive thru...ahahhaha

p/s:selalu rindukan masakan ibu..

Fantasia Cookies said...

kalau nasi campur banyak pilihan. Banyak menu. Kesihatan Lagi terjamin. Cukup la dalam piramid makanan tu. Ada serat, protien, karbo dan lain-lain.

Fantasia Cookies said...

Nasi campur lagi bagus dari fast food. Memenuhi sistem piramid makanan.

rusna wana said...

tp anak2 kita sekarang kalu makan fastfood tiap2 hari pun dorang lagi suka...itulah zaman anak skrang

story of my life said...

masakan ibu lebih berkhasiat...tetiba rindu plak dgn mak!!

Sarah Naiema said...

Selalu makan makanan segera boleh m'bahayakan kesihatan jugak.. Makanan segera m'gandungi banyak kolestrol dan bahan pengawet yang kite tidak taw..

Tetapi mustahil jika sesorang tu tidak minat makanan segera seperti piza, kfc dan lain2..ini adalah kerana makan segera nie cukup terkenal pada zaman nie..lebih2 lagi budak2 yg selalu nak makanan2 camni..

Nak makan tu boleh tapi jarang2 saje..kite kena berhati2 juga tentang pemilihan makanan nie..=)

amiraliyana said...

erm.. memang betul cam dah jadi kemestian dah kena makan jugak. parah2!

Ummu Ukasyah said...

Kadang-kadang kemalasan melanda suruh suami call mcd or pizza. Semua di hujung jari.

Janji duit ada, kalau takada tidurlah dalam kelaparan. Nilah akibat kemalasan nak masak.

Musabahah diri untuk lebih rajin mengisi perut dengan masakan sendiri daripada mengenyangkan perut suami dengan makanan segera.

Apa-apapun sebagai seorang isteri, dapat pahala tau, kalau malas nak masak tapi kuatkan semangat nak masak untuk suami. Senang je nak dapat pahala free. Masak dengan hati yang ikhlas walaupun terpaksa.

Wan_hazel said...

mee sedap lagi sedap..ahahha

padlie said...

Chocolate Indulgance tu pun faveret saya.. :)

Makan kat fast food restaurant ni jarang-jarang sekali boleh la.. Dah la gizi dia kurang seimbang, harga pun boleh tahan mahal.. Sedap memang la sedap, tak esok-esok hari, kita juga yang menanggung akibatnya..

Cik Nani Noraini said...

makanan segera mmg banyak , dan ramai yang suke kerana ia segera. utk mak2 yg sgt bz dengan keje, makanan nie akan diberi pada anak2..cuma perlu bayar dan makan.

tak perlu masak, lepas masak kena kemas..sgt remeh..'
tapi masakan sendiri lg berkhasiat dan mengemas selepas makan adalah senaman bukan??

pilihan di tangan kita~

Moga Allah redha.. :)

Wan_hazel said...

padlie

makan kdg2 je kan..baru bagus...jgn lah setiap hari...sekali sekla tak slah..

Wan_hazel said...

Cik Nani Noraini

makanan sendri adalah yg terbaik..masak utk semua..dan semua boleh rsa air tgn kita...

makanan segera dah jd trens rakyat kita..mudah dan senang nak dapat..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...