Apakah Itu Demam Kepialu ?
- Demam Kepialu adalah satu jangkitan bawaan makanan disebabkan oleh bakteria Salmonella typhi (S. typhi).
- Seseorang yang dijangkiti oleh demam kepialu, membawa bakteria ini di dalam darah dan usus. Mereka boleh mencemari makanan dan minuman melalui penyediaannya dan boleh menjangkiti orang lain.
- Di Malaysia, sejumlah 785 kes- kes demam kepialu telah dilapurkan pada tahun 2003 ( Kadar insiden 3.13 /100,000 penduduk )
Apakah Jenis-Jenis Makanan Yang Biasa Di Kaitkan ?
- Makanan bercengkerang ( Etok, kerang, kepah, kupang, lala dan tiram )
- Sayuran mentah (ulam dan salad)
- Cendol
- Susu mentah
Apakah Tanda-Tanda Dan Gejala ?
Kebiasaannya gejala akan muncul selepas 1 - 2 minggu tetapi ia juga boleh berlaku dari 3 hari hingga 3 bulan selepas pendedahan.
Gejala :
- Demam berterusan dan berpanjangan, suhu melebihi 40 ˚C
- Cirit birit
- Sembelit
- Sakit perut
- Sakit kepala
- Sakit badan / lemah / letih lesu
- Kurang selera makan
- Batuk tanpa kahak
- Denyutan jantung perlahan ( bradycardia )
- Ruam (bintik merah pada bahagian atas badan)
- Bengkak limpa dan hati
Bagaimanakah Penyakit Ini Merebak ?
- Melalui makanan dan minuman yang tercemar oleh tinja (najis ) manusia yang mengandungi bakteria salmonella typhi.
- Melalui makanan dan minuman yang di sediakan oleh pembawa bakteria (typhoid carrier)
Komplikasi Penyakit
- Menyebabkan kematian jika tidak mendapat rawatan awal dan secukupnya
- Seorang yang tiada tanda / simptom atau sembuh dari demam kepialu boleh menjadi pembawa bakteria kepialu (Pembawa Typhoid).
Rawatan
- Perlu berjumpa doctor untuk mendapatkan rawatan awal.
- Rawatan dengan antibiotik seperti chloramphenicol , ampicilin, ciprofloxacin biasanya diberikan.
Klik Sini Untuk Seterusnya
Berita di sunting dari sumber :My Health
No comments:
Post a Comment