Followers

Friday, 17 June 2011

Sayangi Alam Sekitar Dengan Lampin Kain!


Salam ibu-ibu semua...


Anda pernah mendengar lampin kain atau 'cloth diapers'? Ada antara ibu-ibu yang sangat suka menggunakan lampin kain ini. Mereka seolah-olah membuat koleksi kerana lampin kain kini tampil dengan corak yang pelbagai, selain mempunyai kebaikan berbanding lampin pakai buang biasa. Namun, kebanyakan ibu masih mengamalkan penggunaan lampin pakai buang biasa yang banyak terdapat di pasaran. Mungkin disebabkan lebih mudah, hanya pakai dan buang, tidak seperti lampin kain yang perlu dicuci dan dikeringkan.

Edisi Zarra kali ini, Mummy akan berkongsi kebaikan lampin kain ini, bertepatan dengan kempen Teknologi Hijau Jabatan Penerangan pada bulan ini. Antara kebaikan lampin kain yang Mummy perolehi daripada beberapa sumber ialah ;

1) Lampin kain lebih mesra alam.

- Sehelai lampin pakai buang mengambil masa sehingga 500 tahun untuk mereput dengan sendirinya.

- Sekiranya rumah anda mempunyai anak kecil, lampin pakai buang menyumbang 50% dari keseluruhan sampah yang dikeluarkan dari rumah itu.

- Lampin pakai buang akan mencemarkan air dan menybabkan penyakit apabila terkumpul dengan banyaknya di tempat longgokan sampah.

2) Bayi akan cepat tahu perbezaan basah dan kering

- Bayi yang menggunakan lampin kain juga akan lebih cepat 'menyedari' perbezaan antara basah dan kering.

- Menurut satu artikel di dalam Wall Street Journal, bayi yang memakai lampin pakai buang memakai lampin sehingga umur 36 hingga 42 bulan. Bagi bayi yang memakai lampin kain, masanya lebih singkat, iaitu sehingga setahun lebih awal.

3) Selesa

- Lampin kain menggunakan material yang selesa dan sedap dipakai bayi.

 








Zarra: Mummy akan sambung pada keluaran akan datang. 

19 comments:

cikbintang said...

tringat masa dlu2..my mom gna napkin je..so..brlmbak napkin kt ampaian..hehehe...tp skng...pkai..buang...snang je..tp ade mbri kpd sumbgn alam ke??kne kaji...dan antry d atas amat mnrik....ley dgnakn my frens utk asgnment sbb die amek kos kjuruteraan alam skitr

amiraliyana said...

pernah dengar pasal ni jugak bila jalan2 kat blog mummy2 ni. tq for the info.=)

rusna wana said...

tak berkesempatan menggunakan sepenuhnya...tp hujung minggu saya menggunakan sepenuhnya..

Ummu Ukasyah said...

Saya sokong kalau semua ibu-ibu menggunakan lampin moden ni. banyak manfaatnya.

saya sendiri pengguna Cloth Diapers (CD), mulanya memang sukar tapi bila dah biasa memang mudah. tiada ruam lampin, tiada lagi sampah bertimbun-timbun.

Nak membasuhnya tak payah susah-susah memberus. Bilas bawah paip, terus masuk mesin. Biar mesin yang basuh. Sabun untuk mencuci pun yang paling murah sebab tak boleh guna bahan pewangi, peluntur atau pelembut. Sekejap je kering.

Kesimpulannya, memang mudah guna CD ni, JIMAT sangat walaupun sekeping CD pada mulanya nak beli mahal. Tapi boleh tahan sampai anak yang seterusnya.

selain jimat duit kita dapat mengurangkan pencemaran alam.

Marilah sama-sama kita membantu menghijaukan bumi untuk generasi akan datang.

Mia said...

Awal2 mummy pakaikan lampin, sekarang, guna kaedah yg lebih senang, pakai-buang =)

♥CHaRa♥ said...

skarang zaman dah maju.tak payah susah2x nak guna lampin yg kena basuh.skang guna yg pakai buang je.

IntaNBerliaN said...

memang bagus guna diapers ni.. tapi saya sendiri masih belum berpeluang untuk bagi anak saya guna.. memandangkan harganya yang sedikit mahal

tapi apa2 pun, saya teringin untuk menggunakannya.. maybe saya boleh simpan duit setiap bulan untuk membelinya..

nanakimie said...

dulu lampin biasa je,sekarang dah macam2 jenis,nana belum pernah lagi nengok anak buah nana pakai cloth diapers,lepas neh boleh lah suh my sis try:)

CikBibiran said...

Hi, cik bibiraN pun nak nyampuk sket... dulu time anak CB kene rashes teruk... terus CB beli CD.. oklah, rashes tuh slowly ilang... mmg mahal skit, tapi boleh cuci and pakai semula... cuma 1 ja masalahnya. kalau wanita yg bekerja, susah skit.. cuci, kene jemur.... kalau xkering, xdptlaa nak guna... KECUALI ada stok yg banyak.. mcm CB ni xkaya, mampu beli takat 8 ja.. jadik, pas guna, terus cuci, jemur bwh kipas... bil letrik plak meningkat.. ahahahahah....

rusna wana said...

sebenarnya, cloth diaper ni memang bagus - utk elakkan sampah yg btimbun dan jimat belanja.bayangkan lah sebulan kita peruntukkan lampai pakai buang dlm RM100 utk seorg anak...kalau setahun dah RM80x12 bulan=1200

Wan_hazel said...

pasal lampin nie wan tak taw..belum jadi papa lagi..dan bukan baby lagi dah..ehehhe..wan tak pakai lampin..ehehhe

kaseh suchi said...

betol 2 wan...pasal kite xda anak ag kita xtaw sgt sal lampin ni kan...

okeh...lampin2 comel tunggu i ada anak baru i beli u ols okeh!=)

Ummu Ukasyah said...
This comment has been removed by the author.
fiezahkecik said...

pakai CD ni memang jimat belanja. Tak perlu beli pampers setiap bulan. hehe :)

Zarra said...

banyak kelebihan guna CD ni kan! teruskan mengguna bagi ibu2 yang telah menggunakannya, bagi yang belum, cubala...:)

Wan_hazel said...

kaseh suchi

ahhaha..wan pun..tggu ada anak lah kan..

nanakimie said...

CB : hehe....jemur bawah kipas pon cepat keringkan...nana kalo kat asrama jemur bawah kipas je...senang..kalo hujan tak payah kelam kabut nak angkat baju..hehe....dok umah neh jemur kat luar la..melambung pulak bil elektrik nanti...hehe..

nanakimie said...

mummy zara : mmg kena cuba neh..comel pon comel:) suka nengok macam2 warna...t da kawen ada anak bolehlah beli utk diorg..hehe...

aqishah said...

lampin moden mesra alam dan jimat duit..

skrg ni try bagi anak x pakai lampin..

apa kata nanti buat artikel pasal nak ajar anak x guna lampin.. bagilah tips yer.. tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...