Followers

Thursday, 13 December 2012

Chicken Pox atau Cacar Air.. Wajib Tapi Seksa…

Salam Semua…

Dah lama rasanya Mummy tak menulis di sini.. Kali ni, Mummy nak kongsi perihal chicken pox atau cacar air… Dua-dua anak Mummy baru je kena chicken pox.. Si kakak berusia 3 tahun, yang sedihnya adiknya yang berusia 7 bulan lebih masa tu pulak berjangkit.. Nak buat macam mana kan, dah duduk serumah.. Pasrah jela.. Nak tau fakta berkenaan chicken pox??
  • Cacar air berjangkit disebabkan virus Varicella. Ia amat mudah berjangkit, biasanya pada kanak-kanak.
  • Penyebaran adalah melalui sentuhan atau titisan cecair daripada orang yang dijangkiti, melalui bahan tercemar dengan cairan cacar seperti pada pakaian atau tuala penghidap.
  • Penghidap chicken pox boleh merebakkan virus sehingga 48 jam sebelum ruam timbul dan boleh menjangkitkan orang lain sehingga cacar air menjadi kering dan berkeruping.

Ini anak Mummy yang kena chicken pox bulan lepas.. Dah berparut dahinya.. :(


Tanda dan Gejala Cacar Air
  • Penghidap cacar air akan mengalami demam dengan bintik-bintik merah pada kulit. 
  • Bintik-bintik merah yang baru akan mula timbul dalam beberapa hari dan kemudian membentuk gelembung berisi air. 
  • Apabila gelembung berisi air itu pecah, ia akan menjadi kering dan berkeruping, serta menimbulkan rasa gatal.

Cara merawat? Rasanya semua pun sedia maklum bahawa pesakit chicken pox hanya diberi ubat paracetamol untuk mengurangkan demam dan calamine losyen yang disapu untuk mengurangkan gatal akibat chicken pox. Selebihnya, kalau boleh asingkan anak yang dijangkiti chicken pox dengan kanak-kanak lain. Bagi ibu bekerjaya, simpanlah cuti anda untuk kes-kes kecemasan sebegini… 


Zarra: Rasanya tiada siapa yang terlepas daripada terkena chicken pox… Kata orang biar kena masa kecil, sebab kalau kena ketika dewasa, sakitnya lebih teruk lagi..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...