Followers

Thursday 12 July 2012

Teringin Nak Mencuba Kuih Dangai

Pernah tak korang makan Kuih Dangai?. Selama Cik Taring hidup Cik Taring tak pernah makan atau dengar nama Kuih Dangai ni. Terima kasih >_< kepada salah seorang pembaca blog Rakan 1Klik yang sudi berkongsi idea mengenai segala entri yang Rakan 1Klik kongsikan kepada para pembaca 

Cik Taring nak sangat rasa keenakan kuih dangai ni, nak tenguk rupa kuih dangai ;-), rasanya Cik Taring tak pernah nampak lagi  orang jual kuih dangai ni hehehe. Nak cakap Cik Taring ni orang bandar mesti lah tak, Cik Taring ni asal kampung di Jelebu  sana. Orang Rais Yatim lah katakan hehehe. 
 
Kalau dari sumber googel macam ni lah bentuk kuih dangai
>_____<

Kalau tengok dari rupa kuih ni, bahan utama dia mesti kelapa .Eeeemmm insyallah balik kampung nanti Cik Taring nak cuba lah buat dan rasa keenakan kuih dangai ni.

Said: korang pernah makan tak kuih dangai ni, jom share rasa serta resepi dia dengan Cik Taring

3 comments:

Anonymous said...

Kuih dangai ni my favorite tau. Tak penah ada lagi kuaih dangai yang sesedap kuih dangai KEpala Batas. Kalu Cik TAring x percaya cuba try test Dangai Pasar malam Kepala Batas.
Rasa sekali pasti nak lagi. Kalu balik bercuti kat sana past dangai akan menjadi one of my menu wajib. But dangai ni ada special acuan tau. So not all called Dangai yg saya makan. Saya hanya kan makan Dangai dari Pasar Malam Kepala Batas. Jom pi PEnang ......

Rakan 1Klik said...

wah! penang ni memang bnyk pilihan mknan padan lah penang di namakan dunia makanan..insyallah sauatu hari nanti sy akan mencuba nya :-)

Anonymous said...

Anon 14:10,

Memang benar kata sdr tentang dangai pasar malam Kepala Batas tu. Ramai penggemar dangai memujinya. Satu lagi tempat boleh membeli dangai sedap ialah di pasar malam Maklom, tidak jauh dari Sungai Puyu. Di situ juga ada gerai bernama Gerai Pak Belalang yang sedap bihun supnya. Di sebelah gerai tu pula ada gerai cendol. Rasanya manis dan lemak berkrim. Lebih sedap jika ditambah dengan kacang merah.

Oh ya, setahu saya, satu lagi kuih istimewa di Kepala Batas, khususnya pada bulan Ramadan, ialah tepung talam. Lembut, lemak dan manis.

Balanglama -- Teringat pesamah daging

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...