Followers

Tuesday, 5 July 2011

Makanan Laut Di Ocean King



Kalau di Sabah, memang tak dapat dinafikan terkenal dengan makanan laut.  Sedap, enak dan murah.  Di Sandakan, ada satu tempat iaitu sebuah restoran makanan laut yang sememangnya sangat popular dan pasti akan dikunjungi oleh para pengunjung yang datang ke Sandakan.  Nama restoran tu ialah Ocean King Seafood.

Restoran ni terletak kira-kira 10minit dari bandar kalau berkereta dan terletak di tepi pantai yang dipanggil Pantai Pasir Putih.  Pengunjung boleh pilih sama ada mahu makan di dalam restoran atau di luar tapi sudah semestinya di luar selalunya akan menjadi pilihan sebab rasa sejuk terutama di waktu malam.

Cik Bibiran sendiri pernahlah datang ke restoran tu beberapa kali.  Selalunya yang menjadi pilihan Cik Bibiran kalau makan di situ ialah sup jagung isi ketam, lobster, lala masak halia, ikan kerapu masak taucu, udang goreng tepung dan semestinya siput tarik!  Siput ni hanya direbus dan cara makannya, kita kena cungkil dan tarik ekornya dari cangkerang.  Memang sedap dan Cik Bibiran sendiri tak pernah puas memakannya.  

 
Semua makanan-makanan laut di situ memang segar dan boleh dipilih terus dari akuarium.  Tapi selalunya Cik Bibiran duduk dan pesan saja. 

Pendek kata, kalau datang Sandakan mesti singgah ke restoran Ocean King Seafood.  Ikutkan pengalaman Cik Bibiran sendiri, setiap kali datang ke situ, mesti akan ada pengunjung-pengunjung dari Semenanjung Malaysia di situ dan kebanyakannya memang kelihatan datang ke Sandakan atas urusan kerja rasmi.  Harga pun jangan bimbang sebab tak mahal dan sangat berbaloi dengan apa yang dipesan.


 






Cik Bibiran: Ok, makan jangan tak makan.  Tapi yang ada penyakit gout tu, pandang kiri kanan dulu la ya.  Dan pastikan ubat gout dibawa.  Hehehe.  Bye!

40 comments:

Aidah said...

itu namanya siput gong-gong ka? saya belum pernah rasa lagi. biasa makan yang siput sedut tu sahaja.

mira bia said...

suasana restoran tu sangat cantik dan membuatkan kita rasa selera. tepi pantai lagi.. mmg best la.. tapi jauh nak pergi.. bila2 pergi sabah boleh la pergi.. seafood memang best!

takdak segmen khas untuk kedah ka kat blog ni? hehe

Wan_hazel said...

menarik dan tertarik pulak nak kesabah..pegalaman Wan mengenai makanan laut nie plak..kita orang law nak mam kta orang ambek je kat tepi pantai..ada pantai khas..memang tempat nak ambik siput laut nie.asal air surut beramailah orang ke sana sebab nak ambil siput nie..ekot musim gak nak ambil siput nie..Wan terlupa lak bila masa dia..

Syukur sebab kampung dekat dan tak perlu melabur duit untuk makan makanan laut nie..ada pengalaman sambil boleh makan hasil siput2 laut dari tgn sendri..

Cik bibiran pernah ke ambik siput laut sndri??law ade jom lah kongsi..

kaseh suchi said...

tengs CB..
dapat 1 lagi info pasal sabah...

nanti da pegik sana xda la terkial2 cari restoran seafood kan? hehehe

situasi macam tu memang sesuai ngan makanan yang dorang jual,,dah le kat tepi laut...

kite nak order ketam bakar la...(**ada ka orang bakar ketam? ahaks)

CikBibiran said...

AIDAH: alamak, CB pun ndak sure ni siput gong2 ka x... tapi kami di sabah panggil tarik sbb kena tarik ekor dia kalau makan... ehehehe...

MIRA: mmg majoriti org pergi malam and tmpt duduk di luar mmg penuh... sbb di laut and udara pun nyaman.... segmen utk kedah>? alamak, CB ndak sure rakan2 klik yang lain sbb CB mmg dr dulu sudah awal2 mo share pasal sabah... ;-)

padlie said...

Ikut pengalaman saya, kalau nak makan seafood yang fresh, kat Sabah la paling banyak pilihan.. Tak kira la nak masak sendiri atau makan di kedai..

Kawan-kawan saya kalau balik dari Sabah, mesti puji hal seafood di sana..

Saya tak pernah makan lagi siput ni.. Tapi kan, rupa cengkerang siput ni macam cengkerang yang digunakan untuk buat hiasan gantung..

CikBibiran said...

WANHAZEL: ehehe, CB ni pandai makan ja... mo tangkap eh kutip siput di laut, mmg x pernah.... teringin jugak kdg2 mo amik pengalaman cmtuh, cuma xda peluang....

KASEHSUCHI: ketam bakar? ahahaha, tiba2 CB tergelak.. tapi a'ah, xpernah lagi so far CB pernah dgr atau tgk ketam bakar.. udang ikan sotong ja so far... nanti kaseh try buat... takut kulit hangus, isi x masak2 lagik.... ;-p

PADLIE: a'ah, tgk rupa mcm hiasan cangkerang tuh.. tp slalu CB tgk, cangkerang yg CB makan tuh x cantek.. biasa2 ja.. x taulaa kalau boleh dipolish dan bg kilat2 supaya cantik,kan?

amiraliyana said...

ish mcam best ja dengar CB cakap.. udara nyaman makan seafood plak.. adeh.. menyelerakan..

oh.. xdak eh segmen kedah.. mana tau kot ada boleh rujuk untuk jalan2 cari makan..=)

CikBibiran said...

AMIRALIYANA: mmg siyok bah tmpt nie... sudahlah siyok makan seafood, tmpt pulak di tepi pantai.... ehehehe, unfortunately wat masa skrg xda pulak segmen kedah....

Ummu Ukasyah said...

Suka makan makanan laut. Kalau makan kat luar mesti nak pergi restoren seafood. Tapi satu je, makanan laut ni mahal. Mahal-mahal pun berbaloi. Tak boleh nak order satu jenis je, mesti nak order berjenis-jenis.

Kat Kuching Sarawak pula, saya suka makanan laut kat Top Sprot Food Court. Jadi sesiapa yang melancong atau ada urusan rasmi di kuching jangan lupa singgah ke Top Spot. Dan lagi satu nak udara segar dan makan pula tepi laut pergilah ke Buntal.

CikBibiran said...

UMMU: kalau di ocean king nie, rasanya harganya xmahal.. sgt berbaloi... tambah lagik sedap, lagik puas hati...tambah lagik tmpt tepi laut, lagik senyum lebar.. ahahaha... ooo, di swk pun ada tmpt kedai makan seafood? wah, kalau gi sana kena try tuh.. thanks for the info ya, ummu!

Si kOtAk HaTi said...

wah...seronoknya dapat makan makanan kat sabah..kalau hari tu, cik bibiran cite pasal ambuyat, sekarang seafood...memang terbaik..(^_^) tapi, ini pertama kali saya dengar pasal siput tarik...sebelum ni cuma dengar siput sedut je...

Wan_hazel said...

hehehe..cik bibiran try lah..rugi taw tak try..seronok boleh main pantai sambil kutip siput..law kutip siput macm galah tu lagi best..kita orang panggil tu ambal...cik bibiran taw kan..yg guna air garam atau kapur tu...pengalaman yang amat bermakana..org lain boleh dapat berbaldi baldi wan hanya dapat 5 6 je...hehehe..bab tak reti nak ambik ..susah

CikBibiran said...

KOTAK HATI: CB pun ndak byk tau jugak makanan2 di sabah ni sbb CB pun boleh dikatakan duduk di kawasan bdr.. tapi mana yg CB tau, CB share disini.... sbb tu antara keunikan yg ada di sbh... kalau siput sedut tuh sbb kita terus sedut guna mulut,kan? siput tarik ni kita kena tarik keluar ermm ekor rasanya, tp bntknya ala2 ekor udang tuh... kalau terputus, kena korek pakai pencungkil gigi.... eheheheh

WAN HAZEL: spiut galah? mcmmana tuh rupanya... CB ni tau makan ja, nama makanan ndak brapa tere bah... wan hzel org mana? mcm syok ja dgr kutip siput tepi laut... ambal? alamak, kalau di sabah, ambal tuh lain maksudnya...

nanakimie said...

kalo dolu ambuyat, neh siput tarik pulak:) dua2 tak pernah makan...kena pergi sabah neh! sedapnya makan seafood tepi pantai....nana suka sgt seafood!tapi xboleh makan banyak alergic,hehe.....

Wan_hazel said...

hehehe...wan org sarawak...siput galah tu macam galah..dia bukan siput tapi macam kerang.kerang yang panjang..susahnya nak ksi taw..sedap..a ah syok sgt kutip siput2 nie..slalunya kita org pergi time pagi lagi..skang belum musim mengutip lagi..nanti baru ada lagi...

CikBibiran said...

NANAKIMIE: sama laa dgn CB.. CB pun alergic gak... tapi standby ubat gatal awal2 di handbag...

WAN HAZEL: ooo... kerang... tp, kalau semua jenis siput dan kerang, kalau rebus mmg rasa dia superb!!! cicah sama cili+kicap, adui.... makan 1 container pun x puas...

abazilah said...

buat la entri kedai ikan bakar dekat kedah pulak . kedah banyak kedai ikan bakar tau .

Si kOtAk HaTi said...

Cik Bibiran : oo...mcam tu ye??? hehe bru la saya taw...(^_^) thanks 4 da info..hehe

rusna wana said...

wow - cik bibiran cerita pasal makanan lagi - nti next entry cerita pasal pasar malam di KK tu...yg banyak jual sotong bakar, ikan bakar, udang bakar, dan lain2.

rindunya nk balik sabah ni, mau makan seafood..murah..murah..murah...berbaloi-baloi..

Wan_hazel said...

hahaha..Cb..makan bayak tak elok untuk kesihtan..tp siapa peduli kalau dah sedap sgt..ahahha...

amiraliyana said...

ohh.. siput tarik men tarik isi keluar eh.. senang laa.. kalau siput sedut mira cukup tak reti nak makan sebab nak kena sedut2.. adehh tak pernah keluar isi pun kalau mira sedut.. heee

CikBibiran said...

RUSNA WANA: eheheh, insyaAllah nanti kalau ada masa CB buat pulak entri pasal tuh... tapi lambat bah lagik sbb CB suda sumbit byk story da dgn admin... tunggu suma keluar baru boleh submit stori pasal pasar di kk tuh.. nyam nyam...

WAN HAZEL: betul.. esp seafood.. sapa mo tolak? rugiii!!!!!

AMIRALIYANA: ni siput tarik ja... tarik ja ekor dia.. kalau ekor dia terputus, guna toothpick cungkil kuar.. then cicah dgn kicap+cili.. sedap!!!!

amiraliyana said...

CB: cicah kicap+cili? terbaikk!! =)

Wan_hazel said...

hahaha...Wan tak maw tolak....mesti maw tambah lagi..ahahaha...

CikBibiran said...

Kamurang ni bikin CB homesick hometown CB ja,.... nanti ndak pasal2 CB terus beli tiket flight balik sabah pasal mo makan siput tarik nie.... eheheheheh

ciknal said...

ngeh2.. sian CB.. ala balik la CB sekali sekala lepaskan rindu pada kg halaman.. hehe

Wan_hazel said...

hahaha..CB cepat book tiket leh lah wan minta satu batu dgn CB nie..hehehe..nanti cuti CB balik lah ye...hehehe..Siput sdap..

nanakimie said...

hehe..cayalah CB siap bawak ubat gatal..nana takot nak makan banyak..serik dah..hari tu makan seafood tak ingat dunia..abes badan gatal-gatal..sedap orang belanja makan...nana hentam semua..hehe..kerang, udang, ikan, sotong semua nana makan

p/s: teringin pulak nak makan seafood malam2 buta neh...sedapnya!

CikBibiran said...

CIKNA+WANHAZEL+NANAKIMIE: da booked tiket da.. balik ujung minggu nie... ehehehe... mesti akan pergi makan siput tarik... nanti CB smpikan salam kamu semua sama siput2 tuh ya... ehehehe....

Wan_hazel said...

hahaha..siput dah kena telan baru CB nak samapaikan..ahhaha...waaa..best nya..nanti leh lah update entri makan siput kan CB...

CikBibiran said...

WANHAZEL: belum lagi kena telan.. baru mau ditelan..... insyaAllah harap2 musim laa.. kalau ndak, susah mo dpt siput tarik ni... kalau ada, CB gerenti akan pasti ingat kamu semua di saat2 mencicah siput tuh ke dalam kicap+cili dan makan... ehehehe

nanakimie said...

CB : wah...sonoknya!..hehe...lucu lah CB neh...pandai pulak sput tu jawab salam kan:) kang CB yang terkjut tetiba siput tu bersuara..xjadi nak makan...hehe....

Wan_hazel said...

CikBibiran


hahaha...CB CB...ade ade je..siput tu jawab balik..Ingat daku dalam slip gaji mu..makna nye nak kene bayar lah tu..ahahaha..pa pe pun..selamat menjamu siput tarik..kirim kan je kulit siput kat wan k..hahaha

Wan_hazel said...

nanakimie

Cb biasa lah kan...dgn siput boleh cakap..dgn tumbuhan pub boleh gak kot..hehehhe..gurau je

CikBibiran said...

NANKIMIE+WAN HAZEL: ahaks, CB ni suka bckp sorg2.... even masak kat dapur, mmg akan sah2 speaking sorg2.. kdg2 hubby CB pun hairan CB bercakap mcm org putus wayar... bukan apa, speaking sorg2 ni latihan utk kita bercakap jugak... jadik, setakat bercakap dgn siput xda masalah bah....

**x sabar suda mo balik nie... rindu masakan kenduri...

Wan_hazel said...

CikBibiran


ahhaha..CB speaking sorg2 ke berleter kat anak2 tu..ehehehe...

nanakimie said...

CB : hehe...comel je..nana dapat bayang kan CB cakap dengan siput:)

Wan_hazel said...

nanakimie

nana bygkan CB bcakap dgn siput ke..nan byg kan nana ngah mamam siput tu??ehehhe

IntaNBerliaN said...

suasananya nampak menarik jer.. saya pun suka makan sea food.. best2.. hihii

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...