Pages

Monday, 18 July 2011

Makan Nasi Dalam Satu Talam??


GEGIRL kembali…maaf lama sangat menyepikan diri. Johor Darul Takzim kaya dengan tempat-tempat menarik dan kepelbagaian makanannya. Sebelum menjamu selera, GEGIRL mengambil peluang menghayati keindahan flora dan fauna di Taman Negara Endau-Rompin, Taman Negara Gunung Ledang, Taman Negara Tanjung Piai- merupakan tanah paling selatan di benua  Asia, Taman Negara Pulau Kukup, Taman Negara Johor Kepulauan Mersing, Gunung Ledang, Pantai Desaru dan Danga Bay. Cantik kan nikmat alam? Oleh itu, kita sebagai ‘penjaga’ perlu memastikan alam ini sentiasa bersih agar dapat mewariskannya kepada anak-cucu kita… ingat, alam bukanlah milik kita tetapi dipinjamkan sebentar kepada kita..


Makan nasi dalam satu talam? Biar betul… makan beradab pun tak kongsi pinggan kan? Inilah bezanya makanan yang GEGIRL ingin kongsikan pada kali ini. 'NASI AMBENG' ini biasanya dihidangkan semasa kenduri. Waktu makan, para jemputan hanya jamah sedikit sahaja, kemudiannya akan membungkus untuk dibawa pulang. Tuan rumah akan menyediakan daun pisang, kertas surat khabar dan tali setiap seorang. Dalam satu talam, hidangan dibahagi kepada 4 bahagian.

 

Kebiasaannya Nasi Ambeng ini adalah nasi putih dan lauknya pula mesti ayam masak kicap, sambal goreng, serunding kelapa, mi/bihun goreng dan ikan kering bulu ayam. Namun, pada masa kini ada juga yang menggantikan ayam masak kicap dengan ayam masak rendang. Sedap juga!

 






GEGIRL: Nasi Ambeng ini dimakan dalam satu talam tujuannya nak eratkan ikatan silaturahim sesama kita..x percaya? Cubalah! 

41 comments:

  1. ingat nasi ambang je ada..nasi ambeng pun ada upanya ye..hehehe....

    x pernah makan dalam satu talam la...macam teringin jugak...

    ReplyDelete
  2. percaya2! =) sbb mmg tau nasi ambeng ni mkn satu talam.. skrg ni pun masih di aplikasikan lagi. bagus betul dpt mengeratkan silaturahim sesama jiran, sesama keluarga, kawan2 dan sebagainya..

    btw.. ikan kering bulu ayam? apa tu? ^^

    ReplyDelete
  3. yep betul tu..alam nie adalah pinjaman untuk kita..sama2 lah kita menjaga keindahan untk warisan yang seterusnya..

    Makan dalam talam nie ada yang tak nak..Koz geli..dan ada yang kata boleh sebarkan penyakit..Pemikiran mereka nie terlalu kolot or terlalu cerewet..Wa pun tak taw....bila difikirkan jugak..mungkin betul apa yg dia org cakap..

    Tapi bila difikirkan dari sudut yg positif makan dalam satu talam nie boleh merapatkan silaturahim sesama masyarakat..

    Dan itulah tradisi Malaysia dari setiap pelosok negeri..kita patutu bangga akan nya..Kemodenan itu tetap terselit sejarah dan tradisi kita disetiap negeri..

    ReplyDelete
  4. nmpk macam sedap je nasi ambeng ni kan..? ditambh dgn pelbagai lauk dan cara makan pun duduk bersila smbil makan ramai2 - hm, mcm best je....smbil borak2 isu semasa...hehee...

    ReplyDelete
  5. teringat pulak zaman nana sekolah kat batu pahat dulu...masa bulan pose berbuka sesama kat surau..azan je berbuka dengan air and kurma, then solat jemaah dulu..lepas tu baru makan makanan berat..ada jugakla menu nasi ambg.....1st time lah nana makan nasi dalam talam gitu....nasi ambg pon nana baru kenal masa tu....:)

    p/s: seronok belajar dinegeri orang..macam2 kita dapat taw:)jaoh perjalanan luas pemandangan..hehe..

    ReplyDelete
  6. Nasi Ambeng ni saya kenal sejak berkhidmat di Banting. Kalau ada kenduri, ada la rezeki saya. Uniknya, nasi dan bihun dicampur sekali.

    Sejak kenal nasi ambeng, stok ikan kering bulu ayam tak pernah putus di rumah saya..

    ReplyDelete
  7. rusna wana

    baca komen akak t..teringat lak zaman bebudak dulu slalu makan sessama adik beradik..makan satu talam gak..tp guna pinggan lah..yg best nya..mama yg suapkan..eheheh

    ReplyDelete
  8. nanakimie

    wan je tak berkesempatan nak study kat tempat org...tp tak pe lah..mana lah taw masa masa lain kan...bulan posa memang macam2 lah menu nye..tak lama lagi nak posa lah..ehehe

    ReplyDelete
  9. Wan Hazel -

    Nanti ada masa atau ruang, apakata kita buat macam ni - sediakan nasi, lauk pauk, sayur2an, ulam2 hidang dalam talam dan kita makan ramai2 dengan anak2 kita -

    Mcm best je idea ni - jom kita buat hujung2 minggu..heehee..

    ReplyDelete
  10. tapi lupa lak - wan hazel ni bujang lg...bolehlah buat dengan kawan2 ..hehee

    ReplyDelete
  11. wan hazel: betul2! masa kecik mama pun ska buat mcm tu.. kmi adik beradik rmai pstu kecik2 sng skit buat mcm tu mkn dlm satu talam.. tak susah nak suap nnti..hehe

    ReplyDelete
  12. rusna wana

    ahahha..tu lah kak..way ngan adik2 je lah..law ngn kawan2 rasa pelik lak..

    ReplyDelete
  13. amiraliyana


    hehhehe..tu lah..rindu nya zaman bebudak dulu...mama kata law amkan satu talam nie leh rapatkn hubungan adik beradik..

    dan yang paling penting....mama tak boleh makan lepas anak2..dalam islam memang tak galakkan..

    ReplyDelete
  14. padlie : aah kan, memula nana nengok pelik jugak..dia campur nasi ngan bihun...nana makan jugaklah..hehe...seronok pulak makan reramai satu talam gitu:)

    ReplyDelete
  15. wan hazel : talam dgn pinggan laen lah:) sapa tak sonok kan mama yg suapkan...hehe

    iye...takpe...ada rezeki tu nanti..wan sarawak kan? mana taw dapat kerja or study kat semenanjung neh.

    ReplyDelete
  16. sis rusna wana : hehe...t da ada anak, nana nak jugak lah wat camtu...takmola nasi ambang:) nasi lauk biasa pun boleh kan sis..hehe...makan sesama dalam talam ujung2 minggu...sonok3x!

    ReplyDelete
  17. nanakimie


    ahhaha...talam dan pinggan tak sama..tapi boleh lah nak samankan..kecik dan besar je..ahahaha..tu lah kan..air tgn mak yg suapkan..nyam2..

    A ah Wan org sarawak...Insya Allah...mana taw ade rezeki kerja sana..

    ReplyDelete
  18. walaupun x makan nasi ambeng dlm talam, tapi pernah makan dalam talam ramai2 ketika perkehemahan, program2 motivasi dan masa di tadika ^*
    ada hikmah makan jemaah bertalam ni, yakni dapat mengeratkan ukhwah serta dapat mengelakkan pembaziran =)

    ReplyDelete
  19. wan hazel: tu la rndu zman bersuap2 dulu..hehe

    mama tk boleh mkn lps anak2? npa ya?

    ReplyDelete
  20. azyatun : yup..bukan nasi ambang je boleh makan dalam talam kan...family sedara nana diorang amalkan makan dalam talam...adek beradek pon belas-belas..mmg merapatkan hub. antara adek beradek lah...lagipun tak kan nak mkn pinggan sorang satu kan...jenuh nak basuh pinggan adek beradek ramai gitu...hehe...pinggan nasi lagi, pinggan lauk lagi..

    yer....elakkan pembaziran...makan ramai-ramai neh seronok:) lagi satu dapat jimat air. yela, dari cuci banyak2 pinggan, cuci satu or dua talam je kan jimat:)

    ReplyDelete
  21. maaf lambar respon ya..ala2 bz skit GEGIRL nie..hi

    KASIH SUCI :
    ~ ada yg panggil nasi ambang, ada yg panggil nasi ambeng..tp, asasnya tetap sama..
    ~ try lar mkn satu pinggan tp kongsi ramai, paling best biler berebut..itu lagi mencabar..hi

    CIK NAL:
    ~ ikan masin bulu ayam nie, dia kecil jer. dan masaknya kene minyak panas2, masukkan sekejap jer da masak..rangup, ratah pun sedap tau..:)

    ReplyDelete
  22. WAN HAZEL :
    ~ sekarang, alam kita makin tercemar, sayang x ramai yang sedar kan? ha, wan bleh lar kongsi makanan di sarawak?? boleh GEGIRL masukkan artikel ya??:)

    RUSNA :

    ~ mmg dapat eratkan silaturrahim, makan pula dekat pondok bawah pokok...nyaman..:)

    PADLIE:

    ~nasi ambeng merupakan tradisi makanan masyarakat Jawa, sebab itu popular di Johor, Banting dan Klang..:)

    ReplyDelete
  23. AZYATUN:
    ~betul waktu berkhemah kan? sebabnya, x cukup pinggan..hi
    ~bukan setakat elak pembaziran, bila makan ramai-ramai, semangat n nafsu makan kita lagi meluap-luap.Walaupun, lauknya ringkas saja tau..:)

    AMIRALIANA:
    ~dulu sambil2 bersiap nak g sekolah, mak lar yang suap nasi.GEGIRL tetap GEGIRL, manja..hi

    NANAKIMIE:
    ~bab jimat air, memang GEGIRL setuju. Ada sesiapa aplikasi untuk kenduri kawin tak? :)

    ReplyDelete
  24. cikbintang org jawa....
    blaja lak kt sbk bernam,sel yg pnuh ngn org jawa..
    kalo kt homestay pon..
    kt sna akn hidgkn nasi ambeng as main menu...best mkn rmai2...tmbh slera

    ReplyDelete
  25. azyatun


    a ah leh eratkn silaturrahim kan..pembaziran nie kurang ke??rasa nya lebih byk terbazir kot..tak pasti lak..

    ReplyDelete
  26. amiraliyana

    mama atau bapa tak leh mkan lepas anak sebab ..nanti law anak suruh beli apa2 mama dan bapa ekot je..dalam islam tak galakkan taw...law anak makan lepas papa atau mama yg tu boleh..

    ReplyDelete
  27. nanakimie


    a ah lah kan..leh jimat air..masa nak cuci tu..hehehe..betul2..

    ReplyDelete
  28. GEGIRL

    dekat sarawak laksa sarawak je..kek lapis sarawak gak..musim perayaan pun dah dekat so ramai lah yg akan cari kek lapis serawak nie..hehehe..

    ReplyDelete
  29. cikbintang


    waaa...cam best je lah cikbintang nie..dapat rasa tradisi dia org kn..

    ReplyDelete
  30. Ummi suka makan dalam satu talam. Memang pada hakikatnya menggelikan tapi insyaAllah banyak manfaat kita dapat.

    Kalau kat luar nasi ambeng ni, ummi makan sorang-sorang bukan beramai-ramai. hihi..

    Cara makan dalam satu talam ni boleh meningkatkan kemesraan dan rasa sayang terhadap sesama kita. Kalau suami isteri boleh amalkan makan dalam satu talam, insyaAllah kemesraan akan lebih dapat dirasai dan kita akan jadi lebih salaing memahami dan bertolak ansur. Amalan makan dalam satu talam ni juga dalap mengelakkan pembaziran.

    p/s : Makanlah dengan tangan kanan. Niatkan dalam hati makan dengan tangan kanan sebab sunah bukan sebab mak yang ajar.

    ReplyDelete
  31. info ni memang best lah.. tak pernah lagi makan nasi ambeng.. jangan kata makan, tengok pun tak pernah..

    ilmu saya semakin bertambah baca entry ni.. hihii

    ReplyDelete
  32. CIK BINTANG:
    ~wah..bestnyer dapat rasa sendiri kan? itular bak kata pepatah, jauh berjalan, luas pandangan...:)

    WAN HAZEL:
    ~teringat cerita TIGA ABDUL..kan ayah n suami makan dulu..hi
    ~kek lapis Sarawak kan? sedapnya...

    UMMU UKASYAH:
    ~kalo kat luar, nak berkongsi makan satu pinggan dengan orang yang kita tak kenal, tak boleh jugak kan? :)

    INTAN BERLIAN:
    ~terima kasih, lagi ditambah dengan komen rakan-rakan blogger2 yang lain, makin bersiri entry nie..:))

    ReplyDelete
  33. x pernah cuba lagi nasi ambeng ni.. nampak mcm sedap jg yer.. nyum nyum nyum

    ReplyDelete
  34. Ummu Ukasyah


    makan dalam stu pnggan laki romantik dgn pasangan ..ehhehe...leh rapatkan silaturrahim

    ReplyDelete
  35. IntaNBerliaN

    blog rakan satu klik nie banyak info yg berguna...dari keluarga sampai lah k gadget2...best kan baca rakan 1klik..

    ReplyDelete
  36. GEGIRL

    ahahha..tiga abdul tu dah melampau sgt..ahahha...tapi macma tu lah hakikat org lama dulu..

    a ah kek lapis..kek lapis cadbury pling sedap..waaa..nyam nyam..

    ReplyDelete
  37. GEGIRL: ohh baru tau ikan masin buku ayam tu..hee=)

    hehe.. biasa la msa kecik3 dulu mmg suka bersuap kan.. mana2 budak kecik pun mmg mcm tu..=)

    ReplyDelete
  38. wan hazel: ohh ic.. thank u =)

    ReplyDelete
  39. mesti kena cuba ni,,,;p

    ReplyDelete
  40. amiraliyana

    welkam ....hehehe..peace

    ReplyDelete
  41. kaseh suchi

    semesti harus dicuba...hehehe

    ReplyDelete